Huutokauppakeisarinna: Huutokauppakeisari räjähtää ja leppyy nopeasti

Se oli lokakuun 19. päivä vuonna 2005, kaivaa Heli Palsanmäki muististaan kuin apteekin hyllystä päivämäärän, jolloin hän kohtasi elämänsä miehen.

Tuolloin mies oli monelle tuntematon, nyt hänet tuntevat kaikki. Mies on televisiosta tutuksi tullut huutokauppakeisari Aki Palsanmäki Uuraisilta Keski-Suomesta.

– Netin välityksellä me tapasimme, jo parin viikon kuluttua kasvokkain, Heli kertoo.

– Akissa viehättää huumorintaju ja suorapuheisuus. Hän sanoo asiat niin kuin ne ovat, Heli luettelee syitä, mikä sai hänet muuttamaan Varsinais-Suomesta Keski-Suomeen.

Muuton myötä loppui kännyköiden ja piirilevyjen kasaaminen tehtaalla Salossa. Pian Heli huomasi olevansa elinkeinonharjoittaja, joka on erikoistunut huutokauppatoimintaan.

Alkuvaikeuksien jälkeen työtä on riittänyt, ja varsinainen nousukiito alkoi Suomen huutokauppakeisari -televisio-ohjelmasta.

– Nyt on leivän päälle jo laittaa muutakin kuin ylähuuli, Heli kuvailee vuosien työn tulosta.

Suosio on merkinnyt melkoista kiertue-elämää pitkin ja poikin Suomea, vaikka kiinteä toimipiste onkin Uuraisilla. Vuosittain ajoa kertyy työn vuoksi noin 70 000 kilometriä. Hiljattain pariskunta oli työkeikalla Siilinjärvellä.

– Minä hoidan kirjanpidon ja laskut tietokoneella. Aki meklaroi ja kantaa tavarat. Akia ei saa tietokoneen ääreen, Heli kertoo.

Kuka lopulta sanelee kaapin paikan?

– Tuo ei pidä paikkaansa, Heli sanoo painokkaasti Akin osoitellessa selän takana itseään.

– Yhdessä me päätämme.

Parisuhteeseen voi kertyä hiertymiä, kun yhdessä ollaan seitsemänä päivänä viikossa 24 tuntia vuorokaudessa.

– Välillä me tapellaankin, Heli myöntää.

– Me ollaan myös hyvin sopivaisia. Ikinä ei ole kokonaista päivää mökötetty. Aika nopeasti sovimme, jos jostain tulee kahnauksia.

– Semmoista pariskuntaa ei olekaan, joka ei ottaisi yhteen. Joka muuta väittää, valehtelee, Heli sanoo.

– Meillä riita leimahtaa milloin mistäkin. Aki on ihan perusskorpioni, räjähtää ja leppyy nopeasti.

– Olemme kyllä molemmat aika jääräpäitä. Ehkä olemme sillä tavalla samanlaisia, koska tulemme toimeen niin hyvin keskenämme.

Kiivas työtahti vaatii, että välillä on hengähdettäväkin.

– Merkitsemme vuosittain etukäteen kalenteriin vapaat yksittäiset viikot. Niitä on vuodessa 6–7. Firmaa ei voi laittaa kuukaudeksi kiinni, Heli kertoo.

– Silloin on lähdettävä kotoa. Muutoin tulisi tehtyä töitä, koska koti on huutokauppatilan yläkerrassa.

– Olemme tykästyneet Äkäslompoloon. Nytkin olimme siellä lepäämässä ja hiihtelemässä joulun ja uudenvuoden välin, Heli mainitsee.

– Espanja on myös vienyt meidät mennessään. Ainakin kerran vuodessa käymme siellä.