Hyvä sää saa traktorit pelloille

Kevättyöt maatiloilla ovat alkaneet. Ylänköpaikoissa ja hiekkaisilla etelärinteillä ovat käynnissä jo kylvötkin, joskin niiden yleinen aloitusaika osuu Savossa sunnuntaihin tai viikon alkuun.

– Lämmintä riittää näillä näkymin ensi viikon tiistain ja keskiviikon vaihteeseen. Tämän hetken ennusteen mukaan silloin pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa pohjoisesta, kertoo meteorologi Pauliina Kuokka Ilmatieteen laitokselta.

Lämmin sää lisää myös ruohikkopalon vaaraa ja siitä on annetukin varoitus maan etelärannikon ja eteläisen Lapin väliselle alueelle. Maastopaloja onkin ollut paljon.

Peltotöitä saadaan maanantaina ja tiistaina tehdä melkein hellesäässä, sillä noina päivinä lämpötila saattaa olla jopa 21 - 22 asteen lukemissa.

– Kosteutta on hyvin ja viljelijät ovat tyytyväisiä, luonnehtii MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Hän arvioi, että kevättyöt ovat nyt viime vuosien normaaliajassa.

ProAgria Etelä-Savon kasvintuotannon asiantuntija Matti Ikonen muistuttaa, että lämpimän jakson jälkeen tulee kylmä kausi, kuten monena viime vuonna on tapahtunut. Keväät ovat lämmenneet.

– Vanha sanonta on, että vilu viljan kasvattaa. Se pitää paikkansa, sillä pitkät juuret kestävät kesän pitkiä poutia paremmin.