Hyväntekeväisyysteko: Savolaisnaiset kapuavat kirgisialaiselle vuorelle

Kuopiossa asuva, Kuopion Seudun Hengityssäätiön toimitusjohtaja, hallitusammattilainen Tarja Tikkanen ja siilinjärveläinen KYSin potilasturvallisuuspäällikkö Kaisa Haatainen ovat Kapua-hankkeen savolaisvahvistukset.

Kapua-hankkeeseen mukaan valitut naiset keräävät rahaa kehitysyhteistyöhön ja kiipeävät vuoren huipulle. Kunakin vuonna jokaiselle osallistujalle määritellään keräystavoite, jonka voi täyttää monin erilaisin varainkeruutavoin.

Tänä vuonna avun kohdemaana on Keski-Aasiassa sijaitseva Kirgisia. Siellä Kapua-naisia odottaa elokuussa yhdeksän vuorokauden taivallus 4901 metriin Pesnja Abaya-vuoren huipulle. Vuoren valloitusta edeltää muutaman päivän tutustuminen paikallisiin kehityshankkeisiin.

Pääyhteistyökumppaneina tänä vuonna apua perille viemässä ulkoministeriön tuella ovat vammaisten oikeuksia ajava Kynnys ry, Väestöliitto ja Taksvärkki ry. Vajaan 20 naisen tavoitteena on kerätä yhteensä 100 000 euroa, eli noin 5 000 euroa kukin. Lisäksi jokainen kapuaja maksaa omat matkansa kohteeseen keräysbudjetin ulkopuolella.

Keräysvarat menevät vammaisten oikeuksien parantamiseen; muun muassa siihen, että koulujen esteettömyyteen panostettaisiin niin, että vammaiset lapset pääsisivät samoihin kouluihin muiden lasten kanssa.

– Hyvää hankkeessa on, että se toimii yhteiskunnan rakenteita vahvistavasti ja oikeusperusteisesti. Kohdemaa itse määrittelee tarpeet ja luo toimintamallit auttaen itse itseään, Kaisa Haatainen kuvailee.

Haatainen kerää varoja muun muassa kirpputoripöydän, arpajaisten, kukkasidontakurssin ja pienimuotoisten konserttien avulla. Hän on perustanut hankkeelle Kaisa Kapuaa Kirgisiaan 2017 -nimisen Facebook-sivun, jonka kautta saa tietoa tulevista tempauksista.

– Viimeksi järjestin Liivi Rusini-myymälässä Ole oman elämäsi primadonna-tapahtuman ja sain kiitosta, että järjestän näin ihania varainkeruutapoja, Haatainen mainitsee.

Tarja Tikkanen aikoo kerätä varat järjestämällä konsertin 3.9. Kuopion kaupungintalolla.

– Miehelläni, kapellimestari Rauno Tikkasella on kaksi oopperalaulua opiskelevaa poikaa, Olli ja Henri. Pyydän heitä laulamaan konserttiin.

Tikkanen on Karjalasta lähtöisin olevan evakkoperheen lapsi.

– Lähdin mukaan, koska olen itse saanut tältä yhteiskunnalta niin paljon. Nyt on minun vuoroni auttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.