Ida-Maria Lius hämmentyi huomiosta: Luostarin nuori noviisi sulatti Varkauden musikaaliyleisön sydämet

Ida-Maria Lius istui nuorena lukiolaisena kotikaupunkinsa Lahden kaupunginteatterin katsomossa ja tuijotti lumoutuneena näyttämölle. Se hetki muutti hänen elämänsä.

– Kun katsoin Cats-musikaalia, tiesin, että tulevaisuuteni on musiikkiteatterissa.

Hän elää nyt unelmaansa todeksi Varkauden Teatterin Nunnia ja konnia -musikaalissa. Lius on hurmannut niin yleisön kuin kriitikotkin musikaalin nuoren noviisin roolissa.

– Olin äskettäin pyykillä kerrostalon pesutuvassa. Siellä ollut rouva tunnisti minut lehtijutuista ja huikkasi pyykkiä ripustavalle miehelle, että nyt se teatterin nuori nunna on täällä.

– Juttelimme ja kutsuin heidät katsomaan esitystä. Ihmiset ovat niin ihanan avoimia ja tuttavallisia Varkaudessa.

Hän on hieman hämmentynyt saamastaan huomiosta. Noviisi ei ole suinkaan musikaalin päärooli, mutta Lius laulaa siinä oman soololaulun, Toisin mun elämän, ja juuri siihen katsojat ihastuvat.

– Oli aivan valtava tsägä saada juuri tämä rooli. Se sopii paitsi erinomaisesti äänialalleni, edustaa myös kaikkia minulle tärkeitä arvoja, kuten yhteisöllisyyttä ja rohkeutta muuttua. Rooliin on ollut todella helppo samaistua. Se on aivan ideaali minulle.

– Musikaalissa yhdistyvät kaikki, mitä haluan tehdä ja kokea, olla sellainen kuin olen, eikä vain sinne päin. Esityksissä on usein fiilis, että olen sisällä sadussa. Esimerkiksi bändin kanssa laulaessa ei voi koskaan saada samaa tunnetta.

Lius on laulanut ja tanssinut lapsesta asti.

– Vanhempani ovat aina kannustaneet minua harrastamaan, mutta musiikin ja tanssin löysin kyllä ihan itse. Keksin jo 7-vuotiaana pyytää samassa rapussa asuvaa naapuria antamaan minulle pianotunteja. Nyt opettelen omaksi ilokseni soittamaan kitaraa.

Lius nähtiin viime kaudella ensimmäistä kertaa teatterissa avustajana Kouvolan teatterissa. Palo musikaalimaailmaan vain kasvoi.

– Etsin viime keväänä itselleni sopivaa musikaaliroolia teattereista. Varkauden produktio kolahti heti. Kävin koelaulussa ja sain roolin siltä istumalta.

–  Jännitin alkuun aivan hirveästi omaa sooloa. En meinannut ensin edes uskaltaa kuunnella, millainen laulu on, hän paljastaa.

Hän on opiskellut klassista laulua ja pop jazzia laulutunneilla konservatoriossa ja saanut kandin paperit Turun kauppakorkeakoulusta.

– Kauppatieteen opinnot ovat toistaiseksi tauolla. Nyt keskityn musiikkiteatteriin. Jäin vain pisteen päähän viime keväänä Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta. Yritän sinne ehdottomasti uudelleen. Sinne valitaan vuosittain vain kymmenkunta opiskelijaa ja se on alan ainoa koulutuspaikka Suomessa.

Parhaaksi opettajakseen ja kannustajakseen musikaalimaailmaan Lius mainitsee lahtelaisen musiikinopettajansa Inge-Maarit Rautiaisen.

– Hänellä on mahtava metodi luonnollisen laulutekniikan löytämiseen.

Nuori laulaja sukkuloi kolmen kaupungin välillä. Musikaali kiinnittää hänet kevääseen asti Varkauteen, koti on Lahdessa ja toinen työpaikka serkun lämpömittauslaitealan yrityksen konttorissa Jyväskylässä.

– Olen yleensä aina liikkeellä. Tahtoisin tehdä suuren kiertomatkan ja käydä katsomassa, mitä suomalaisissa teattereissa tehdään. Sellainen kiehtoo minua nyt paljon enemmän kuin matkat ulkomaille.

Cats ei ole unohtunut. Lius kuunteli viimeksi pari päivää sitten ystävänsä kanssa musikaalin Memory-kappaletta ja itki.

– Se vain on niin ihana.

Lahjakas nainen

Ida-Maria Lius

Ida-Maria Lius on 26-vuotias ja kotoisin Lahdesta.

Hän on opiskellut myös Lahden kansanopiston musiikkiteatterilinjalle, laulanut Porin oopperakuorossa ja ollut kahtena kesänä näyttämöavustajana Savonlinnan oopperajuhlilla.

Hänelle ei ole tärkeintä olla musikaalin päätähti, vaan tehdä oma roolinsa enemmän kuin tosissaan ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Suuri unelma on päästä alan kouluun ja työskennellä musiikkiteatterissa.

Haluaa vielä oppia lisää näyttelemisestä, mutta viihtyy silti puheteatterissa enemmän katsomossa kuin näyttämöllä.

Lempimusikaali: Miss Saigon

Motto: voi tehdä mitä vaan, jos uskoo, että voi tehdä sen hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Puistoista on tullut baarien korvikkeita – moni nuori aikuinen uskoo, että illanvietot jatkuvat valomerkin jälkeen ulkona

Museoautot toivat tervehdyksen palvelutalojen asukkaille

Tuhannet nuoret lähtivät Kuopiossa ulos juhlimaan koulunpäättäjäisiä

Veneestä pudonneella oli kelluntaliivit, mutta ne eivät riittäneet pelastamaan

Koronavaara väistymässä – Ylä-Savon sote alkaa avata palveluitaan

Ulosajon syytä tutkitaan – lääkärikopteri, ambulanssi, poliisit ja paloautot apuna

Pari vierasta pihavastaanotolla – Tuoreet ylioppilaat juhlivat koronarajoitteiden puitteissa

Tiedätkö, millaista hiekkaa hiekkalaatikolle pitäisi laittaa?

Kuljettaja loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa Leppävirralla

Hyvästi, jäykkä pönötys – tänä kesänä juhlitaan pienillä porukoilla ja mieluiten ulkona

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.