Iiden ry:n uusi kehittämispäällikkö: "Tulivat nämä ruuhkavuodet ihan totaalisesti"

Iisalmen kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Iiden ry:n kehittämispäällikkönä aloittavan Mervi Narisen lähikuukausiin on kuulunut monta muutosta. Hän muutti Jyväskylästä Savoon Siilinjärven Vuorelaan, on tyttövauvan äiti, ja tekeillä on rakennusprojektiakin. Ensi vuoden alusta alkaa uusi työ.

– Tulivat nämä ruuhkavuodet ihan totaalisesti, vapaa-ajan ongelmia ei ole, Narinen nauraa.

– Mutta ihania juttuja, pitää vaan vähän järjestellä ja karsia ylimääräistä.

Ylä-Savo on jo ennestään tuttu, sillä Narinen on kotoisin Kiuruvedeltä, jossa vanhemmat ja veli edelleen asuvat. Työasioissa toinen jalka on ollut Savossa jo pitempään, Kuopion Kolmisopen kauppakeskuksen yrittäjäyhdistystä vetäessä.

– Olen tehnyt samoja tehtäviä kuin teen Iidenissä: markkinointia, tapahtumia ja vetovoimaisuuden lisäämistä, yhteistyötä yrittäjien kanssa.

Iiden hankkii nyt ensimmäistä kertaa kaupunkikeskustan vetovoiman kehittämistyön ostopalveluna.

– Tarkoitus oli saada tehtävään henkilö, joka pystyy monitasoisesti tekemään työtä yritysten hyväksi, saada yritysten kassat kilisemään, määrittelee Iidenin hallituksen puheenjohtaja Kirsi Niva.

Uuden tehtävän suunnittelu käynnistyy syksyn aikana.

– Kartoitamme, mitä ensi vuoden puolella pitää tehdä. Ensimmäisiä tehtäviä on yrittäjiin tutustuminen, kentän äänen kuuleminen.

 

Iisalmen vetovoiman lisäämisessä Narinen pitää tärkeänä tapahtumia ja aktiivista markkinointia.

– Tapahtumat ovat tärppejä ja vetävät väkeä, mutta tärkeää on näkyminen ja kuuluminen – että ihmiset osaavat tulla paikalle ja myös muistutellaan säännöllisesti, mitä kaikkea Iisalmessa on.

Olennaista on myös yhteistyö.

– Haluan ottaa tosi paljon mukaan yrittäjiä, silloin koetaan, että pääsee vaikuttamaan, ja yrittäjiltä saa hyviä vinkkejä, mikä voisi toimia. Olen se työrukkanen, joka pistää asioita toimeen.

Yhdistys voi saada keskustan liikkeet puhaltamaan yhteen hiileen, järjestämään ostoskampanjoita ja tapahtumia ja saada sitä kautta lisätä vetovoimaa, Narinen sanoo. Yhdessä voi laittaa asioita pyörimään.

– Tärkeää on myös seurata aikaa, pitää silmät ja korvat auki: onko jossakin muualla tehty jotakin, mikä voisi toimia Iisalmessa.

Tarkemmin Narinen ei ideoista ja suunnitelmista halua vielä puhua, ensin on käytävä keskusteluja Iidenin hallituksen ja yritysten kanssa siitä, mitä tulevalta toivotaan.

Iisalmen kehittymistä Narinen on viime vuosina seuraillut.

– Toisaalta on ihan hyvä, etten liian paljon tiedä siitä, mitä ennen on ollut. Tuon uusia juttuja, kun nyt on tarkoitus uudistaa.

Iisalmessa puhuttanut ydinkeskustan autioituminen ei ole vieras aihe muuallakaan, Narinen sanoo.

– Se on tuttua vähän joka kaupungissa, varsinkin missä kauppakeskuksia on tullut keskustan ulkopuolelle. Pop-up Kuopio -tapahtuma on hyvä esimerkki tyhjien liiketilojen hyödyntämisestä. Voisiko niissä järjestää kausiluonteisesti jotakin? Yhteistyötä pitää tehdä Iisalmen kaupungin ja yrittäjäyhdistysten kanssa.

Iiden pyrkii pois torikeskeisyydestä. Ajatus on, että yrittäjät pääsisivät hyötymään sen toiminnasta nykyistä laajemmin.

– Ihmiset pitää saada muuallekin kuin torille, liikkeisiin asioimaan, vaikka torikin on tärkeä. Rinta rinnan uutta ja vanhaa. Hengen ja imagon pitäisi olla positiivinen, semmoinen mukava, Iloinen Iisalmi, Narinen kiteyttää.

 

Mervi Narinen

Aloittaa ensi vuoden alusta Iiden ry:n kehittämispäällikkönä. Tehtävä on osa-aikainen.

Työskennellyt tapahtumien ja markkinoinnin parissa vuodesta 2007. "Työ on minulle elämä, ei pelkkä työ. En jaottele elämääni työhön ja vapaa-aikaan, kiinnostavia projekteja tekee mieli tehdä yötä myöten."

Kotoisin Kiuruvedeltä. "Vanhempani ja veljeni asuvat Kiuruvedellä, siskoni Iisalmessa."

Asuu Siilinjärvellä, Vuorelassa. "Ensi vuodesta osa-aikakoti on myös Iisalmi–Kiuruvesi-akselilla. Hammasharjakin jo Iisalmeen jäi, kun haastattelussa tulevaan tehtävään kävin."

Harrastuksia matkustelu, hyvä ruoka, mökkeily.

Perheeseen kuuluu puoliso Sami ja tytär Nooga.

 

Iiden ry

Yrittäjävetoiseksi

Iisalmen kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Iiden ry on muuttumassa ensi vuoden alusta yrittäjävetoiseksi toiminnanjohtajavetoisuuden sijaan.

Muutoksen toivotaan edesauttavan keskustan elävöittämistä.

Mervi Narisen ensi vuoden alussa alava työ Iiden ry:n kehittämispäällikkönä on osa-aikainen.

Vuoden lopussa päättyy myös Iisalmen kaupungin ja Iidenin sopimus torin ylläpidosta. Sen jälkeen kaupunki järjestänee kilpailutuksen ylläpitäjästä.