Iisalmen hallintojohtaja on huolissaan päätösten avoimuudesta – kuntien työntekijöitä on peloteltu ylivarovaisiksi

Iisalmen kaupungin hallintojohtaja Esa Laukkanen harmittelee, että viime toukokuussa voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus ja tämän vuoden alussa asetettu kansallinen tietosuojalaki ovat taannuttaneet kuntien päätöksenteon avoimuutta.

– Kuntien työntekijöitä on peloteltu koulutuksissa monenkymmenen tuhannen seuraamussakoilla ja kunnissa ollaan nyt ylivarovaisia. Koko asiakirja pannaan varmuuden vuoksi salaiseksi, vaikka vain henkilötiedot ovat salaisia, Laukkanen sanoo.

Asiakirjojen salailu on demokratian häviö. Kansalaiset eivät pääse näkemään, millä perusteilla asioista päätetään.

– Julkisuuslain mukaista asiakirjojen julkisuutta uusi asetus ja laki eivät muuta, mutta niiden vaikutuksesta kuntiin tulee käytäntöjä, jotka eivät palvele kuntalaista.

Laukkanen muistuttaa, että kuntalain mukaan kunnalle kuuluu aktiivinen tiedottaminen päätettävistä asioista, eikä tämän lain velvoittavuutta sovi unohtaa.

Laukkanen itse on työssään noudattanut päätöksenteon avoimuutta ja saanut siitä tunnustustakin. Savo-Kainuun Journalistit palkitsi hänet Vuoden tiedottaja -palkinnolla vuonna 2013.

Hän on jäämässä eläkkeelle hallintojohtajan työstä tänä keväänä, ja läksiäispuheessaan kaupunginvaltuustossa evästi jatkajansa viljelemään samaan avointa linjaa.

Laukkanen hoksasi tiedottamisen tärkeyden 1990-luvulla, kun hän työskenteli koulutoimenjohtajana. Päätettävänä oli usean kyläkoulun lakkautuksia, ja vanhemmat janosivat tietoa. Oma työ oli helpompaa, kun tietoa jakoi tarpeeksi.

Laukkanen työskenteli opiskeluaikoinaan kolme kesää Pyhäjokiseudun kesätoimittajana ja opintojen loppuvaiheessa yhden täyden vuoden.

– Toimittajan työ jätti ymmärryksen, miksi tiedotusvälineet tekevät joskus kunnan kannalta hankalia juttuja.

Iisalmen kaupungin henkilöstöjohtajaksi Laukkanen tuli vuonna 1987 Utajärven kunnansihteerin virasta. Syntyisin hän on Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista.

– Iisalmen kaupunkikuva on siistiytynyt. Kun tulin, osa rakennuksista ja myös julkisista rakennuksista oli rempallaan. Myös puistoja on rakennettu.

Suurten markettien rakentaminen kaupungin pohjois- ja eteläpuolelle on hiljentänyt torin ympäristöä, mutta Laukkanen toivoo, että Vetrean ja Petterinkulman uusi asuin- ja hoivatalon rakentaminen samoin kuin Paloisvirran rantaan rakennettavat kerrostalot virkistäisivät keskustaa.

– Lisäksi on harmi, että näin mukava paikkakunta on kärsinyt keskittämisestä. Paikalliset päättäjät ovat sen edessä aivan voimattomia. Keskittäminen ei tuo hyvää. Usein kustannukset kasvavat ja palvelut heikkenevät.

Eläkkeellä Laukkanen aikoo entisöidä viime syksynä hankkimansa vuoden 1955 rättisitikan.

– Ajattelin ensin, että aloitan vasta kun jään eläkkeelle mutta en kuitenkaan malttanut. Olen jo kunnostanut alustan ja poistanut maalit.

Lisäksi hän hoitaa puutarhaa ja rakentaa kotitarpeiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iisalmen hallintojohtaja Esa Laukkanen hankki projektin eläkepäivilleen – "Sitikoita ei ole koskaan liikaa"