Iisalmen talous jäänee 1,7 miljoonaa euroa miinukselle

Iisalmen kaupungin torstaina julkaiseman arvion mukaan ylijäämäiseksi tarkoitettu vuosi 2016 on kääntymässä alijäämälle.

Kaupungin oli tarkoitus tehdä 0,7 miljoonaa euroa ylijäämää, mutta nyt talousarvion on arvioitu painuvan 1,7 miljoonaa euroa miinukselle.

– Suurimpina syinä siihen ovat erikoissairaanhoidon menojen kasvu 1,2 miljoonalla eurolla ja verotulojen jääminen arvioidusta, sanoo talousjohtaja Marja-Leena Martikainen.

Tulevina kolmena vuotena kaupunki kuitenkin tavoittelee pientä, noin puolen miljoonan euron ylijäämää.

Rakentamiseen ja korjaukseen ensi vuonna taas reilusti rahaa

Kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen luonnehtii vuoden 2017 talousarviota maltilliseksi ja tasapainoiseksi.

– Investoinnit kuitenkin jatkuvat, sanoo Ronkainen.

Kaupunki on varannut investointeihin, kuten rakentamiseen ja korjaamiseen, liki 12 miljoonaa euroa.

Ronkaisen mukaan loppukesällä talousennusteet näyttivät taittuvan alaspäin. Kaupungintalolla oltiin huolissaan siitä, pystytäänkö tarpeellisia rakennushankkeita toteuttamaan.

Rahaa kuitenkin löytyi. Siitä valtaosa käytetään jo käynnissä oleviin hankkeisiin, kuten Kauppis-Heikin koulun rakentamiseen.

Elinkeinoelämää tukemalla lisää asukkaita

Tulevina vuosina kaupungin tavoitteena on saada väkiluvun lasku ainakin pysähtymään. Siihen pyritään esimerkiksi elinkeinoelämää tukemalla.

Kaupunginjohtaja Ronkaisen mukaan Soinlahden alueen kehittäminen on yksi esimerkki tästä. Kaupungin elinkeinopohjaa Ronkainen pitää vakaana, vaikka viime vuodet ovat olleet hankalia myös yrityksille.

Lue lisää aiheesta perjantain lehdestä.