Ilmanlaatu parani Kuopiossa välittömästi – seuraavaksi pestävät kohteet ovat jo tiedossa

Hiekanpoisto keskustan kaduilla kävi sunnuntaina aiempaa joutuisammin. Konerikkoja ei tullut ja ihmiset olivat keränneet autonsa keskustasta pois yllättävän tehokkaasti. Sakotettavia ja viereisille rännikaduille hinattavia autoja oli yhteensä 25 kappaletta, kun viime vuonna niitä jouduttiin siirtämään noin tuplasti enemmän.

– Katsoin äsken, että kaikki pölyarvot kaupungissa olivat tippuneet. Ilmanlaatu on hyvä, puhdistukset alkavat vaikuttamaan heti, työnjohtaja Hannu Koponen totesi sunnuntaipäivänä.

Kaikkein ohuin pöly jää vielä ainakin joksikin aikaa kaduille. Koposen mukaan sitä ei lähdetä enää erikseen kaupungin toimesta poistamaan.

– Niin paljon ei vettä keretä ajamaan, että se ihan ohut pöly lähtisi. Kesäsade on se kaikkein paras poistaja sille.

Työt jatkuvat tänään linja-autoaseman ympäristössä ja Niiralan kadulla, kun taas rännikatujen pesu alkaa tiistaiaamuna. Toria lukuunottamatta keskustan pitäisi olla kaikkine katuineen puhdas loppuviikkoon mennessä.

– Joissain kohdissa on vielä ollut jäätä, joten kaduille jää joitakin hiekkarantuja. Loppujen hiekkojen viimeinen siivous jää taloyhtiöiden heiniksi, Koponen sanoo.

Koponen ei osaa mahdollisten yöpakkasten vuoksi sanoa tarkkaa aikaa torin puhdistukselle, mutta arvioi sitä siivottavan jo seuraavalla viikolla.

– Se on vähän keleistä kiinni. Vapuksihan se on ihan viimeistään pestävä.

Sulat katuviheralueet pyritään siivoamaan samaan aikaan itse katujen kanssa, mutta puistot ovat putsaukseen vielä turhan lumisia ja pehmeitä.

– Lunta näyttää vielä olevan, mutta heti kun vain kelit antavat periksi, ruvetaan niitäkin siivoamaan, Koponen lupaa.

Puhdistustyöt muissa kaupunginosissa ovat jo käynnistyneet ainakin Niiralassa, Linnanpellossa, Männistössä ja eteläisissä kaupunginosissa. Isoimmiksi puhdistustöiksi Koponen mainitsee Pyörön puhdistuksen, joka on suunniteltu tehtäväksi torstain ja perjantain aikana. Alueelle laitetaan pysäköintikieltomerkit alkuviikosta.

Keskustan alueella pysäköintijärjestelyt ovat palautuneet suurelta osin normaaliksi, mutta pysäköintikieltomerkkejä voi edelleen ilmestyä esimerkiksi rännikaduille. Autoilijan kannattaa olla tarkkana, vaikka laajoja kieltoja ei kuitenkaan ole enää tälle keväälle luvassa.

– Pysäköintikieltomerkkejä kannattaa edelleen seurata. Vaikka katu näyttäisi siltä että se on jo otettu, niin pesu tulee yleensä vähän jäljessä, Koponen muistuttaa.

Pesuoperaation aikana autonsa väärin pysäköinyt ei välttämättä selviä pelkillä pysäköintimaksuilla, vaan häneltä veloitetaan myös auton hinaamisesta kaupungille aiheutuvat kulut.

Pitkäksi aikaa siirtopaikkoihin jäävät autot hinataan edelleen kaupungin varastoon. Tällöin maksettavaksi tulevat myös varastosiirron kustannukset.

Tiedot puhdistusten tieltä pois hinatuista autoista löyvät kaupungin nettisivuilta rekisterinumeron kera. Tietoja voi kysyä myös poliisilta.