Innostava johtaja on vuoden varkautelainen

Vuoden varkautelainen on tänä vuonna tehdaspäällikkö Antti Kettunen. Aikawa Fiber Technologies Oy:n (AFT) Varkauden tehdasta johtava 39-vuotias insinööri vastaanotti tunnustuksen sunnuntaina Varkauden kaupungin itsenäisyysjuhlassa.

Tunnustus annettiin muun muassa onnistuneesta tuotannon toimintatapojen uudistamisesta ja henkilöstön esimerkillisestä innostamisesta ja sitouttamisesta.

Yksi palkitsemisperusteluista on Varkauden 200-vuotisen teollisen perinteen jatkuvuuden turvaaminen.

Sellu- ja paperiteollisuuden laitteiden ja osien valmistaja oli vuonna 2009 jo lähtemässä Varkaudesta, mutta paikallisen johdon ja henkilöstön vaihtoehtosuunnitelma piti konepajan hengissä ja säilytti yli sadan ihmisen työpaikat.

Tällä vuosikymmenellä AFT:n Varkauden tehtaalla on voimakkaasti uudistettu johtamista ja toimintatapoja. Virtaviivaiseen ja asiakaslähtöiseen tuotantoon tähtäävän Lean-filosofian soveltaminen toi yritykselle Suomen Lean-yhdistyksen palkinnon vuosi sitten.

– Se oli vasta alkusoittoa. Vetää nöyräksi nähdä, miten paljon kehittämispotentiaalia edelleen on, Antti Kettunen sanoo.

– Kun työntekijät pääsevät päättämään tekemisestään ja heille annetaan lupa kehittää työtään, syntyy positiivinen kehittämisen kierre. Se on myös mitä parhainta työhyvinvoinnin edistämistä.

Antti Kettunen on työskennellyt japanilaiseen Aikawa Group -konserniin kuuluvassa AFT:ssä eri tehtävissä vuodesta 2001, tehdaspäällikkönä vuodesta 2009.

Hän on syntynyt Iisalmessa, mutta asunut lähes koko ikänsä Varkaudessa. Perheeseen kuuluvat myös sairaanhoitajana työskentelevä vaimo ja 6- ja 9-vuotiaat pojat.