Itä-Suomen hovioikeus puolustautuu

Seksuaalirikosten tuomioista syntynyt kohu herättää ihmetystä Itä-Suomen hovioikeudessa. Hovioikeudenlaamanni Juha Voutilainen ei pidä Itä-Suomen hovioikeuden päätöksiä mielivaltaisina. Hänen mielestään lakia ei myöskään tulkita toisin kuin muissa hovioikeuksissa. Seksirikoslakeja taas ei aiota muuttaa nopeasti, tämän vahvistaa STT:n tavoittama oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

Laamanni Voutilainen torjuu Itä-Suomeen kohdistuvaa kritiikkiä tutkimuksilla, jotka liittyvät seksuaalirikosten rangaistuksiin. Itä-Suomi ei nouse niissä muihin hovioikeuspiireihin nähden erityisesti esiin.

-Sitä en tietenkään pysty sanomaan, ollaanko jossain yksittäisessä asiassa keskilinjoilla vai ei, mutta ei meillä se yleinen linja nähdäkseni poikkea valtakunnan yleisestä tasosta, sanoo Voutilainen, joka sijaistaa lomalla olevaa hovioikeuden presidenttiä Mikael Krogerusta.

Poliisin raiskaustuomio nosti kohun

Itä-Suomen hovioikeus on noussut viime vuosina useita kertoja puheenaiheeksi seksuaalirikosten tuomioiden lieventämisen ja ratkaisujen perustelujen takia. Kritiikkiä tuli taas tällä viikolla, kun lapsen raiskanneen poliisin rangaistus aleni 2,5 vuoden vankilatuomiosta vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdollista. Päälle tuli yhdyskuntapalvelua. Perusteluissa viitattiin muun muassa väkivallan lievyyteen ja uhrin lähes 16 vuoden ikään.

Voutilainen ei osaa selittää, miksi juuri Itä-Suomi on toistuvasti julkisuudessa negatiivisessa mielessä ja miksi samaa ei tapahdu muiden hovioikeuksien kohdalla.

-Kyllä sitä täällä on ihmetelty. Ehkä siinä on joku alkusysäys ollut, jossa meidän hovioikeuden tuomiomme on joutunut (median ja suuren yleisön) suurennuslasin alle.

Kansalaiset ovat netissä tulkinneet, että hovioikeus on antanut tuomioita lieventämällä ymmärtää, että naisten ja lasten seksuaalista koskemattomuutta saa rikkoa ilman suurempia seuraamuksia. Voutilainen kieltää jyrkästi, että tämä olisi viesti kansalaisille.

-Kyllä tekijän täytyy saada vakava muistutus lainvastaisesta käyttäytymisestään, eihän siitä ole epäilystäkään. Rikosvastuun täytyy toteutua.

Oikeusministeri Brax perää malttia

Muun muassa netissä on vaadittu myös seksirikoslakien pikaista kiristämistä. Oikeusministeri Tuija Brax ymmärtää mutta toppuuttelee näitä vaatimuksia.

-Niin ei voi tehdä, että vain yksittäisestä tapauksesta nousseen keskustelun perusteella voitaisiin ryhtyä arpomaan seuraavia rangaistusasteikkoja. Tämä varsinkin, jos tuomiossa on salaisia osia. Siihen tarvitaan selvitystä ja tutkimusta.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on jo aiemmin tutkinut lapsiin kohdistuneiden seksirikosten tuomioita, minkä perusteella rangaistusten koventamista pohtii työryhmä. Vastaava tutkimus on tulossa myös aikuisista. Aikuisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tuomiot ovat viime vuosina kuitenkin jo kiristyneet tuntuvasti.

-Kymmenen viime vuoden aikana niistä tuomitut vankilavuodet on kolminkertaistuneet. Myös rikosilmoitukset johtavat tuomioon aiempaa useammin ja näihin rikoksiin erikoistuneita syyttäjiä on kaikissa käräjäoikeuksissa.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomioon Brax ei ota kantaa, sillä jutussa on vielä mahdollista hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovi lievensi tuntuvasti raiskaustuomiota