Itä-Suomen yliopistolle rahoitusta sydänlääkkeen kehittämiseen

Itä-Suomen yliopiston professori Pasi Tavin johtama tutkimushanke on saanut Business Finlandilta rahoituksen uuden lääkkeen kehittämiseksi sydämen vajaatoiminnan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tavi työskentelee A.I. Virtanen -instituutissa Kuopiossa.

Tiedotteen mukaan lähtökohtana ovat tutkijoiden kehittämät molekyylit, joilla voidaan vaikuttaa sydämen vajaatoimintaan johtaviin solutason mekanismeihin.

– Kehittämämme yhdisteet uudelleenohjelmoivat solujen geenien ilmentymistä. Ne saavat soluissa aikaan samanlaisia positiivisia vaikutuksia kuin liikunta ja estävät näin sydämen vajaatoiminnan etenemistä. Niillä voidaan myös lievittää jo puhjennutta tautia, Tavi kertoo tiedotteessa.

Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa luodaan sekä teknologinen että kaupallinen valmius uusien lääkemolekyylien tuotteistamiseksi. Tavoitteena on saada aikaan suunnanmuutos sydämen vajaatoiminnan etenemisessä, perustaa globaaleille markkinoille tähtäävä yritys sekä vahvistaa samalla alueellista ja valtakunnallista ja terveyden ja hyvinvoinnin innovaatioekosysteemiä. Kaksi vuotta kestävän hankkeen kokonaisrahoitus on 534 377 euroa.

Sydämen vajaatoimintaan ei ole toistaiseksi olemassa tehokasta hoitoa, vaikka se on eräs merkittävimmistä sairastavuuden, kuolleisuuden ja vajaakuntoisuuden syistä ikääntyvässä väestössä. Sen hoito aiheuttaa kaksi prosenttia kaikista terveydenhuollon kustannuksista Euroopassa, ja sen oireiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden vuosimarkkinat ovat noin kuusi miljardia dollaria ja kasvavat yli 15 prosenttia vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.