Itä-Suomen yliopiston professori Kari Lehtiselle ansioituneen tutkijan palkinto

Itä-Suomen yliopiston professori Kari Lehtiselle on myönnetty ansioituneen tutkijan palkinto. Palkinnon jakaa Suomalainen Aerosolitutkimussäätiö. Lehtinen toimii Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan laitoksella ilmakehän fysiikan ja kemian professorina sekä laitoksen johtajana. Tehtävä on yhteisprofessuuri Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Lehtinen on erikoistunut erityisesti aerosolien dynamiikan teoreettiseen tutkimukseen ja numeeriseen mallinnukseen. Lehtinen solveltanut osaamistaan muun muassa aerosolien käyttäytymiseen ydinvoimalaonnettomuuksissa, polttoprosessien päästöjen mallinnuksessa sekä viime aikoina ilmakehän aerosoliprosessien teoriaan ja mallinnukseen.

– Kaikkien näiden sovellusten perustana on laadukas perustutkimus - hiukkasten käyttäytymiseen liittyvien ilmiöiden fysiikan ja kemian ymmärtäminen ja pukeminen matemaattiseen muotoon, Lehtinen kertoo.

Ennen tehtäväänsä Itä-Suomen yliopistolla Lehtinen on työskennellyt Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkijana, yliopistonlehtorina ja tutkimusprofessorina Helsingin yliopistossa sekä Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikön päällikkönä.

Aerosolitutkimussäätiö tukee ja edistää aerosolialan tutkimusta ja koulutusta. Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Kaarle Hämeri kertoo, että palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uransa aktiivivaiheessa työskentelevää tutkijaa. Tutkimus- ja opetusansioiden lisäksi palkittavalta edellytetään, että hän on merkittävästi edistänyt suomalaista aerosolitutkimusalaa ja toiminnassaan myös osoittanut tutkimuksellista johtajuutta.

Palkinto jaetaan torstaina ICNAA (International Conference on Nucleation and Atmospheric Aerosols) -konferenssissa Helsingissä, ja se on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilmastonmuutoksen tutkimus haki vauhtia Kuopiosta

Puijo on hyvä paikka tutkia ilmastonmuutosta