Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokous puolustaa Kuopiossa alueidensa kehitysvaroja – "Alueiden välinen eriytyminen on tosiasia"

Itä- ja pohjoissuomalaiset vaikuttajat valmistautuivat Kuopiossa vääntöön Euroopan unionin aluekehitysvarojen kohtalosta. Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat ovat vaatineet, että Itä- ja Pohjois-Suomen aluetukien pottia supistetaan ja vastaavasti heidän osuuttansa kasvatetaan.

Kuopioon kokoontui keskiviikkona liki 200 edustajaa itäisestä ja pohjoisesta Suomesta.

Yhteinen sanoma ei jäänyt epäselväksi. Suomen alueellisia eroja ei ole saatu poistettua kokonaan positiivisesta kehityksestä huolimatta, kuten Euroopan komissio totesi Suomen maaraportissa vuonna 2019. Sen vuoksi itäisen ja pohjoisen Suomen on saatava aluetukensa täysimääräisenä seuraavassa EU:n budjetissa.

Euroopan komission tekemä ehdotus on Suomelle edullinen, koska sen myötä aluetukien kokonaispotti kasvaa 100 miljoonalla eurolla. Suomen aluetukien kokonaissumma olisi ehdotuksen mukaan 1,6 miljardia vuosina 2021–2027.

Vaikka komission ehdotus hyödyttää Suomea, kamppailu näyttää siirtyneen Suomen rajojen sisäpuolelle.

– Onhan tässä poikkeuksellista se, että Itä- ja Pohjois-Suomen rahoituksen väitetään olevan perusteettoman suurta, Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen valittelee.

Hän toimii Suomen maakuntajohtajien puheenjohtajana. Malisen mukaan maansisäisiä kehittyneisyyseroja sekä Itä- ja Pohjois-Suomen erityisiä olosuhdetekijöitä on vähätelty.

– Tällaista keskustelua ei ole aiemmin käyty Suomen eri alueiden kesken, hän sanoo ja toivoo, että asiassa päästään yhteisymmärrykseen.

 

Alueiden välinen eriytyminen on tosiasia

Keskiviikon huippukokouksessa oli havaittavissa taistelutahdon nostattamista.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman toivoo, ettei seuraavan EU-budjetin valmistelu mene alueiden keskinäiseksi sapelien kalisteluksi.

– Sen sijaan meidän pitäisi miettiä yhdessä, miten Suomella kokonaisuutena oikein menee.

– Alueiden välinen eriytyminen on tosiasia. Myös yksittäisten maakuntien sisällä on sellaisia alueita, joilla menee hyvin tai sitten todella huonosti, Pihlman kertoo.

Kuvassa Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen (oik) ja Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen. Kuva: Aake Roininen
 

Hänen mukaansa aluekehitysvaroista on ollut Itä- ja Pohjois-Suomelle selvää hyötyä. Suomen kokonaispotin jakautuminen maan eri alueiden kesken on pääosin kansallisissa käsissä. Alueiden välisen kiistan ratkaisee lopulta Suomen hallitus.

 

Toinen ei pärjää ilman toista

Aluetukien kohtalosta noussut mediamylläkkä on yllättänyt Suomen maakuntajohtajat.

– Etelä- ja Länsi-Suomi ovat vaatineet nykyisiin aluetukiin muutosta, mutta media on mielestäni kärjistänyt keskustelua, Kainuun Malinen toteaa.

– Hyvin me tulemme toimeen eri alueiden kanssa, vaikka linjaerojakin löytyy.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen vakuutti, ettei alueiden välillä ole juurikaan muita periaatteellisia kiistoja. Köydenveto aluetukien kohtalosta on särö muuten toimivassa yhteistyössä.

– Eri alueet ovat niin tiiviissä syherössä keskenään, että toinen ei pärjää ilman toista, Korhonen korosti.

– Esimerkiksi itärata on Kainuuta myöten koko Itä-Suomen yhteinen hanke, Korhonen sanoo viitaten Antti Rinteen (sd.) hallituksen raidehankkeisiin.

Kuopion huippukokous järjestetään hotelli Puijonsarvessa ja kokoontuminen kestää kaksi päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vaikuttajat huippukokouksessa: EU:n aluetuet on kohdennettava niille, jotka ovat ne Suomelle ansainneet

Uusimmat

Savo

Siilinjärven sivistyslautakunnassa tiukka äänestys – avoin varhaiskasvatus halutaan säilyttää

Paloisten koulun lakkautussuunnitelmat kaatuivat lautakunnassa

Näkökulma: Aila Meriluoto 1924–2019 – Tiesitkö, että tälle lastenkirjaklassikolle Meriluoto antoi suomennoksen

Alaikäisen pojan rauhoittamiseen tarvittiin neljä poliisia, vartija, sylkysuojahuppu ja etälamauttimet

Työttömyys laski Etelä-Savossa eniten Pieksämäen seutukunnassa

Kuopion koulusurman hoitoon neuvoteltu valtiolta apua

Kaksi nuorta miestä kaahasi kilpaa Iisalmen keskustassa – toiselle yli tonnin sakot

Kuopion vankilan johto joutuu oikeuteen – Ammattirikollinen sai 14 kannetta käsiteltäväksi oikeuteen

Suomalaistutkimus: Hyönteiset palaavat vielä ruokapöytiin

Tekstiviestit ja tunnuslukulaitteet aiheuttaneet ongelmia iäkkäille pankkiasioinnissa – "Ikäystävällisyys ei vielä toteudu"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.