Itäsuomalaiset voivat nyt vaikuttaa kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, kysely avattu verkossa

Itä-Suomen yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke Saimaa-ilmiö on avannut nettiin kyselyn, jonka perusteella selvitetään paikallisten mielipiteitä omasta asuinpaikastaan sekä ajatuksia kulttuuripääkaupunkihankkeesta. Kysely on tarkoitettu Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan alueen asukkaille.

Kyselyllä pyritään löytämään eroja ja yhtäläisyyksiä maakuntien välillä. Aineistoja käytetään osana kulttuuripääkaupunkihankkeen hakukirjaa.

– Paikallisidentiteetillä tarkoitetaan muun muassa sitä, millaiseksi asukas tuntee olonsa omassa kotipaikassaan ja mitkä asiat hänelle ovat kotipaikassaan merkityksellisiä, tarkentaa projektipäällikkö Katja Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

Saimaa-ilmiön taustalla on neljän maakunnan yhteinen tahto hakea Suur-Saimaan aluetta Savonlinna kärkenään Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Suur-Saimaan vesistöalue kattaa Vuoksen vesistöalueen ulottuen Lappeenrannasta aina Iisalmeen saakka. Hakuprosessia eteenpäin vievät tällä hetkellä kaksi EU-rahoitteista hanketta.

Projektin ensimmäinen deadline on toukokuussa 2020, jolloin ensimmäisen vaiheen hakukirja luovutetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ensimmäisestä vaiheesta selviytyneet kandidaatit saavat vuoden aikaa viimeistellä ja tarkentaa hakemusta, ja lopullinen päätös tittelin saajasta tehdään kesällä 2021. Tällä hetkellä Suur-Saimaan alueen kanssa tittelistä kilpailevat Tampere ja Oulu.

Kysely on avoinna 7.2.2020 saakka, ja kaikkien siihen vastanneiden kesken arvotaan 100 euron arvoinen avoin lahjakortti lippu.fi-palveluun. Kysely löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saimaa-ilmiö sai sytyttäjikseen nimekkäät keulakuvat

Ainakin kolme kaupunkia Suomesta hakee kulttuuripääkaupungiksi – "Jokainen kaupunki voi vain voittaa"