Jännevirran putkirikko: Juomaveden keittokehotus 120 taloudelle Kuopioon

Jännevirran vesiosuuskunta suosittelee yhä, että osa osuuskuntaan kuuluvista talouksista keittää juomavetensä. Talouksia on noin 120 ja ne ovat Kuopion puolella. Yhteensä osuuskunnassa on noin 250 taloutta.

Rahtilaiva rikkoi vesiputken viime lauantaina ja Jännevirralla oli isoja ongelmia, kun vettä ei saanut. Nyt paikalla on tilapäinen vesijohto.

Vesiosuuskunnan yhteysmies Arto Leskinen kertoi maanantaina, että pesuun vettä voi käyttää ilman keittämistä.

– Verkostoa on huuhdeltu ja vedestä on otettu näytteitä laboratoriotutkimuksia varten. Tulokset valmistuvat todennäköisesti tiistaina, hän arvioi.

Leskisen mukaan vesi voi olla harmaata, koska siihen on sekoittunut ilmaa. Hän ei pidä riskiä suurena, mutta putkirikon takia veteen on voinut tulla haitallisia bakteereja.

Osuuskunta hankkii vetensä Siilinjärven kunnalta ja kuuluu Siilinjärven ympäristöterveyspalvelujen valvontaan. Siilinjärven terveystarkastaja Sirpa Hakkarainen kertoo, että putkiston ilman takia vesi voi myös vaahdota.
– Käyn illalla paikanpäällä katsomassa, hän sanoi maanantaina iltapäivällä.

Jännevirran vesiosuuskunnan vesiputki aiotaan siirtää uuteen kohtaan Jännevirran uuden sillan rakentamisen yhteydessä.

Liikenneviraston projektipäällikkö Hannu Nurmi kertoo, että uusi vesijohto sijoitetaan eri paikkaan, kun väylää on ensin ruopattu.

– Ensin ruopataan uudessa paikassa, kaivella uuden putken kohdalta syvältä ja istutetaan uusi putki siihen, hän sanoi maanantaina.

Jännevirran uusi liittopalkkisilta nousee Kuopion ja Siilinjärven rajalle valtatielle yhdeksän. Noin 600 metriä pitkän sillan urakkahinta on liki 27 miljoonaa euroa. Nurmen mukaan putken rikkoontuminen ei vaikuta sillan rakentamiseen.

Sillan rakentamisaikataulun mukaan ruoppauksen on määrä alkaa syyskuun puolivälissä. Nurmi kertoo, että nyt kysellään, selvitäänkö yhdellä remontilla vai vaatiiko putkirikko nopeutettuja toimia.

– Selvitetään, onko laivan tekemän vaurion korjaamisella valtava hoppu, Nurmi toteaa.

Laivaväylää levennetään. Syväväylä siirtyy keskelle Jännevirtaa.

– Nykyisen vesijohtolinjan pohjoispuolinen ruoppaus tehdään ensin. Sen jälkeen ruopattaisiin nykyisen vesijohdon paikka riittävän syvältä, Nurmi sanoo.

– Ruoppauksessa ei ole kyse kovin isoista määristään. Sillan etelä- ja pohjoispuolelta otetaan yhteensä noin 25 000 kuutiota. Määrä jakautuu suurin piirtein puoliksi sillan etelä- ja pohjoispuolelle.

Suunnitelmien mukaan maatieliikenne siirtyy uudelle sillalle ensi heinä–elokuussa.

– Hanke on aikataulussa, Nurmi sanoo.

Rahtilaiva repäisi putken mennessään – vesi poikki jopa 12 tuntia Jännevirralla