Järkyttävä virhe KYSissä: vauvalle kymmenkertainen annos syöpälääkettä – perhe vaatii miljoonakorvauksia vammautumisesta

Syyttäjä vaatii Kuopion yliopistollisen sairaalan kahdelle lääkärille tuomioita törkeästä vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Alle vuoden ikäinen vauva oli hoidossa KYSin lasten veri- ja syöpätautien osastolla Kuopiossa, kun lääkäri kirjoitti hänelle annokseksi kymmenkertaisen määrän solunsalpaajalääkettä. Toinen lääkäri tarkasti lääkemääräyksen, mutta vakava virhe meni läpi häneltäkin.

Keskisuomalaisen perheen asianajaja kertoi tiistaina oikeudessa, että pieni poika parani leukemiasta, mutta vammautui lääkkeen väärän annostelun takia pahoin.

Vauva sai erittäin vaikean aivovamman ja vaikeahoitoisen epilepsian. Lapsi sokeutui, hän ei pysty kannattelemaan itseään ja hän on täysin riippuvainen toisten avusta. Hän on käytännössä liikkumiseltaan neliraajahalvaantuneen tasolla.

Lapsen vammautumista koskeva korvausvaatimus koskee myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä. Poikaa edustanut asianajaja esitti oikeudessa jopa 1,2 miljoonan euron korvausvaatimuksen kivusta, kärsimyksestä ja pysyvästä haitasta.

Inhimillinen tapaturma vai huolimattomuutta?

Syytteen saaneet lääkärit olivat tapahtuma-aikaan erikoistuvia lääkäreitä. Nainen oli työskennellyt osastolla kolme viikkoa ja mies yhdeksän kuukautta. Molemmat olivat kuitenkin sitä ennen toimineet lääkäreinä muilla osastoilla kuin lasten veri- ja syöpätautien osastolla.

Lääkärit kiistävät syytteen. Heidän mukaan he toimivat hoitosuositusten mukaan, noudattivat ohjeita ja kävivät lääkemääräyksen läpi huolellisesti. Heidän mukaan kyse oli ollut inhimillisestä virheestä, joka oli johtanut väärään lääkeannokseen yhdessä kolmesta solunsalpaajalääkkeestä.

Tapauksen oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi tiistaina, mutta asiaa on käsitelty aiemmin muissa prosesseissa. Tapaus sattui kesällä 2015. Valvira katsoi ensimmäisessä kanteluratkaisussa vuonna 2016, että lääkärit olivat toimineet huolimattomasti ja antoi heille hallinnollista ohjausta. Kun Valvira sai lisäselvitystä, se antoi uuden päätöksen vuonna 2017, jolloin se katsoi tapahtuman inhimilliseksi erehdykseksi, jossa sairaalan oikein toiminut järjestelmä olisi estänyt virheellisen annostuksen.

Kantelussa Valvira pohti lapsen koko hoitoprosessin toimintaa. Sen jälkeen sairaala lisäsi sairaala-apteekin mahdollisuuksia tehdä tarkistuksia. Lisäksi vastaavan lääkemääräyksen katsoo nyt aina myös erikoislääkäri, ei vain kaksi erikoistuvaa lääkäriä keskenään.

Lisäksi Valviralta on pyydetty vielä lausunto rikosoikeudenkäyntiä varten.

Oikeudenkäynnin aikana käydään läpi Valviran lausunnot, muu kirjallinen materiaali, Potilasvakuutuskeskuksen asiantuntijanäkemys sekä kuullaan todistajina useita lääkäreitä.

Jättiannos, kunnes vanhemmat huomasivat ongelmia

Tässä vaiheessa tiedossa on, että pienellä pojalla todettu leukemia oli vauvalle harvinainen. Lapsi oli ollut jo usealla hoitojaksolle, kun vanhemmat toivat hänet viimeiselle sytostaattihoitoviikolle Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Erikoislääkäri oli määrännyt hänelle lääkeaineet. Erikoistuva lääkäri kirjoitti niille aineille lääkemääräyksen sairaala-apteekkiin. Pidempään töissä ollut kollega tarkasti naisen kirjauksen ja jo ennen sitä kävi naisen kanssa läpi, mitä poikkeuksellista on otettava huomioon, kun lääkettä annostellaan vauvalle.

Syyttäjän mukaan molemmat huolimattomuudessaan rikkoivat virkavelvollisuuttaan, laiminlöivät tilanteen vaatiman huolellisuuden ja jättivät tällä tavoin lapsen vaille hyvää hoitoa.

Vauvalle ehdittiin antaa neljän päivän ajan kymmenkertainen vuorokausiannos syöpälääkettä, kun vanhemmat huomasivat lapsen tilan muuttuneen kummalliseksi. Kun asia huomattiin, lääkitys keskeytettiin heti, mutta lapsi ehti vammautua pahoin.

Lapsen perhe hakee poikkeuksellista korvaussummaa, koska lapsen vammat ovat niin vakavat, että hän vaatii ympärivuorokautista hoitoa.

– Mitä pahempaa lapselle olisi voinut tapahtua. Hän ei näe. Kuuloaisti on, mutta hän ei ymmärrä. Hän saa erittäin vakavia epilepsiakohtauksia, perheen asianajaja luetteli.

Sairaanhoitopiirin asianajaja vastasi, että Potilasvahinkokeskus on maksanut korvaukset ja niihin tyytymättömän tulisi valittaa korvauksista sinne.

– Miljoonakorvaukset kuuluvat Amerikassa tapahtuviin tilanteisiin. Suomessa korvausjärjestelmä on erilainen. Tunnesyistä ei voi lähteä poikkeamaan vakiintuneesta käytännöstä.

Potilasvahinkokeskus on korvannut lapselle 25 000 euroa kivusta ja 50 000 euroa pysyvästä haitasta. Pojan tilaa katsotaan vielä, kun hän täyttää 18 vuotta, mikä vammautumisen aste silloin on.

Oikeudenkäynti jatkuu

Lääkärien puolustus oli, että vauva sairasti leukemiaa, jollaista tavataan koko KYSin alueella 1–2 tapausta 15 vuoden aikana. Kyse oli erittäin harvinaisesta verisyövästä lapsilla ja kovasta lääkityksestä siihen.

Lääkärien kerrottiin lukeneen hoitoprotokollan ja lääkkeen annostuksen siksi tarkkaan.

Syyttäjä puolestaan korosti hoito-ohjeita, joiden mukaan erityisen vaativa hoito ja lääkitys on varmistettava erikoislääkäriltä ja toimissa on noudatettava huolellisuutta.

Naislääkäri kirjoitti lääkeannosteluksi 70 milligrammaa vuorokaudessa, vaikka oikea annos olisi ollut 7 milligrammaa. Edellisen hoitokerran hoitokortissakin luki 5 milligrammaa. Syyttäjän mielestä tarkistajana toimineen miehen olisi pitänyt huomata iso luku.

Syyttäjä ja perheen asianajaja muistuttivat, ettei asiassa voi syyttää sitä, miksi sairaala-apteekki tai hoitajat eivät huomanneet asiaa, kun vastuu lääkkeistä oli lääkärillä.

Oikeus jatkaa asian käsittelyä ja ottaa myöhemmin kantaa, oliko lääkärien toiminnassa kyse tapaturmasta vai huolellisuuden laiminlyönnistä.

Oikeudenkäynti järjestetään normaalisti, mutta perheen nimet määrättiin salaisiksi heidän yksityisyytensä suojelemiseksi. Perhe kertoi, ettei halua kommentoida asiaa sen enempää, vaan keskittyy oikeudenkäyntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Nuori mies kärysi kahdesti ratista saman päivän aikana – epäillään molemmilla kerroilla huumeissa ajamisesta

Kuopiossa kaksi taksimurtoa samana yönä – tekotapa sama

Raskas ajoneuvo on nostettu – tilanne Joroisten onnettomuuspaikalla on ohi

Viitostien kolarissa osallisena kuusi henkilöä – henkilövahingoilta vältyttiin, raivaus käynnissä yömyöhään

Ravihevosta etsittiin yöpimeässä Tuusniemellä

Mies tunkeutui syyttäjän kotiin Savossa ja halusi puhua oikeusjutuista – seurauksena uusi oikeusjuttu ja tuomio

Pohjois-Savossa isketään maatalouden ongelmiin yli miljoonalla – hanke kilpailukyvyn lisäämiseksi sai rahoituksen maanantaina

Sinkku, etsitkö kumppania – kerro siitä meille!

Nuorella miehellä oli ammattimaiset kannabiskasvattamot kotonaan – kotoa löytyi kukintoja, kokaiinia ja seteleitä

Milloin Savon viisi järveä jäätyvät? Osallistu perinteiseen jääveikkaukseen ja voita lahjakortti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.