Jättimyrsky iskee tänään Pohjois-Savoon – vakavat varoitukset myrskytuulista ja rankkasateista

Pohjois-Savoon iskee tänään tiistaina voimakas myrsky. Suomen jo varhain aamulla tavoittanut sadealue saapuu maakunnan ylle puolilta päivin, ja iltaa kohden sateet sekä tuulet voimistuvat merkittävästi.

Pohjois-Savoon on annettu sekä tuuli- että sadevaroitus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kaikkialla maakunnassa tulee varautua noin 50 millimetrin sademäärään vuorokaudessa. Paikka paikoin sadetta voi kertyä keskiviikkoaamuun mennessä jopa 75 milliä. Normaalisti 50 milliä on tavallisen alkukesän koko kuukauden sademäärä.

Tuuli voi tuoreimman ennusteen mukaan yltyä puuskissa jopa 25 metriin sekunnissa.

– Sateet ja tuulet yltyvät Pohjois-Savossa alkuiltaan asti. Silloin alkaa kovin vaihe, joka laantuu arviolta kolmelta aamuyöllä, päivystävä meteorologi Sini Tenhunen kertoo.

– Tämä on kaikin puolin poikkeuksellinen tilanne. Tällaiset sateet ja myrskypuuskat eivät ole tavallisia. Viimeksi näin kovaa on tuullut Aapeli-myrskyssä tammikuussa 2019, hän jatkaa.

Ilmatieteen laitos pitää todennäköisenä, että illan tuulet aiheuttavat laajoja vahinkoalueita. Tuulen vuoksi luvassa voi olla pitkiä sähkökatkoja, katkoja juomaveden jakelussa ja teleliikenteessä.

Sateen ennakoidaan aiheuttavan tulvia taajamissa, muun muassa alikulkukäytävissä.

Varoitukset koskevat myös Etelä-Savon pohjoisosia, kuten Pieksämäkeä. Pieksämäen seudulla ennustetaan satavan vettä noin 12,5 millimetriä tunnissa kello 20-21 välillä.

– Näyttää, että aiemmat sade- ja tuuliennusteet olivat paljon alakanttiin, Tenhunen varoittaa.

 

Juttua päivitetty klo 10.32.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tiistaina sataa ja tuulee niin rajusti, että vahingotkin ovat mahdollisia – vettä voi tulla kerralla koko kuun sademäärän verran

Oletko ihmetellyt sanontaa "Sataa kuin Esterin p*rseestä"? Tästä se juontaa juurensa