Jarmo Pirhonen johtamaan Pohjois-Savon maakuntauudistuksen väliaikaishallintoa

Pohjois-Savon väliaikainen valmistelutoimielin valitsi kokouksessaan keskiviikkona uudeksi puheenjohtajakseen Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen. Varapuheenjohtajana jatkaa Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari.

Lisäksi kokouksessa nimettiin yhteistyöalueen sopimuksen valmistelu -työryhmän (YTA) puheenjohtajaksi maakuntajohtaja Marko Korhonen, ja hänen varahenkilöksi Juha Kinnunen.

Pirhonen ja Korhonen seuraavat tehtävissä toisiin tehtäviin siirtynyttä Markku Tervahautaa. Pohjois-Savon väliaikaishallintoon nimettiin syyskuussa 27 jäsentä varajäsenineen. Väliaikainen toimielin valmistelee maakuntahallinnon uudistusta.

Tulevan Pohjois-Savon maakunnan talous- ja henkilöstöpalveluiden (TAHE) tuottamista on selvitetty yhdessä neljän maakunnan kanssa. Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien henkilöstö- ja taloushallinnon palveluiden järjestämisessä neuvotteluja on käyty Monetra Oy:n kanssa.

– Pohjois-Savon kuntien kanssa käydään tunnusteluja halukkuudesta käyttää samaa tukipalvelujen tuottajaa. Keskeistä ovat toimivat ja kustannustehokkaan palvelut. Valmistelua puoltaa myös sekin, että Monetran mahdollisesti Pohjois-Savoon perustettava tytäryhtiö säilyttää työpaikkoja maakunnassa, koska työtä tehdään virtuaalisesti ja monipaikkaisesti. Samalla turvataan toiminnan jatkuvuus muutoksessa, kertoi tiedotteessa hallintojohtaja Tarja Miettinen Pohjois-Savon liitosta.

Emoyhtiö on tarkoitus perustaa kesäkuuhun mennessä, ja Pohjois-Savon Monetra tytäryhtiö perustetaan nykyisten Kuhilas Oy:n ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin liiketoiminnoista myöhemmin syksyllä. Tavoitteena on, että vuoden 2019 alussa käytössä ovat tukipalvelut, jotka tukevat uutta aloittavaa maakuntaa henkilöstö- ja talousasioissa.

Valmistelua on tehnyt Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Kuhilas Oy, Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto, mutta päätökset Monetra-konserniin liittymisestä tehdään nykyisissä organisaatioissa erikseen.