Joni Markkasen asunto on täynnä hirviöitä – olohuoneessa asuu Elm Streetin painajainen

Kun rivitalokaksion seinät, pöydät ja hyllyt ovat täynnä hirviöitä, täytyy kysyä asiantuntijalta itseltään, millainen on hyvä pahis.

– Pitää olla pelottava maski ja jokin persoonallinen juttu. Tykkään kuitenkin sellaisista, joilla on vuorosanoja. Se tekee hahmosta paljon kiinnostavamman, sanoo Joni Markkanen, 27.

Pieksämäkeläiskeräilijän pahisgalleriassa ovat Star Warsin Darth Vaderin, Hellraiserin Pinheadin, Perjantai 13.-elokuvien Jasonin, Halloween-sarjan sarjamurhaaja Michael Meyersin ja Terminator-tappajarobotin maskit.

Näyttävin on luonnollisen kokoinen Freddy Krueger Painajainen Elm Streetillä -elokuvista. Sen Markkanen rakensi mallinukesta, rekvisiitasta ja maskista, jonka tilasi elokuvissa käytettyjen maskien valmistajalta.

– Noloin osuus oli hakea mallinukke postista ja raahata tänne, Markkanen kertoo.

– Joillekin tämä saattaa mennä vähän liian överiksi. Tiedän itsekin, että ulospäin näyttää siltä, että kamoon, kun kämppä on täynnä hirviöitä, Markkanen hymähtää.

– Mutta tylsintä olisi, jos olisi tyhjät seinät. Jos mulla ei olisi Lordia ja kauhuelokuvia, en keksisi oikein mitään muuta.

Markkasen innostus syttyi juuri Lordin näkemisestä viisitoista vuotta sitten.

– Olin tv:n ääressä, kun Levyraadissa tuli Lordin ensimmäinen Monsterman-musiikkivideo. Mulla ei ollut silloin mitään idoleita, ei mitään musiikkimakua. Ajattelin, että vau. Mitään sellaista ei ollut ollut Suomessa.

– Siitä se vähän lähti lapasesta. Oikeastaan varsinaisesti vasta 2008, kun siirryin työelämään ja oli omaa rahaa.

Markkanen on kerännyt suunnilleen kaiken mahdollisen Lordi-materiaalin. Hänellä on muun muassa viisi Lordin alkuperäistä maskia, 200 t-paitaa, Lordi-limsapulloja (myös täysiä) ja karkkilaatikoita, kalentereita, julisteita, levyjä, sytyttimiä ja seinälippuja. Lordi-kuorilla varustettuja Nokia-puhelimia on kaksi, klassisia 3310- ja 3510-malleja.

Yksi lyömättömistä harvinaisuuksista on ex-basisti Kalman nimikirjoituksellaan autentisoima Ibanez-basso.

– En osaa soittaa, eikä minua kiinnosta soittaminen, Markkanen tunnustaa.

Rahaa keräilyharrastus on vienyt kymppitonneja, hän arvioi.

– Pieksämäellä on halpa asua eikä minulla ole velkaa. Nyt säästyy rahaakin, kun ei ole enää mitään ostettavaa. Nyt olen tyytyväinen.

– Isän kanssa juuri juteltiin, kannattaako kaikkia rahoja laittaa autoon. No entäs jos näihin hirviöihin? Osta vaan se auto, isä sanoi.

Markkanen tekee fani- ja keräilytavaroilla kauppaa myös toiseen suuntaan.

– Kun olen hamstrannut, voin jostain luopuakin, jos saan sille katetta. Kun Lordi ei ole enää ollut Suomessa muodissa, olen ostanut halvalla. Isoimmat markkinat on Saksassa.

Freddy Kruegerin paloarpiset kasvot tulivat Hollywoodista hintaan 250 euroa + verot. Maski on tehty samalla muotilla kuin elokuvien stunt-kohtauksissa käytetyt. Tismalleen samanlaisista, mutta elokuvissa esiintyneistä, maksetaan tuhansia euroja.

Teräskyntinen murhaaja on karu kämppäkaveri. Ei olla Jalavakadulla (Elm Street) vaan Haapakujalla, mutta aiheuttaako Freddy painajaisia?

– Minulla oli naisystävä viisi vuotta ja hän näki painajaisia Freddystä. Enää hän ei varmaan tässä asuisi.

– Vähän tämä kyllä rajoittaa naismarkkinoilla. Moni voisi lähteä samantien toisesta ovesta ulos. Ehkä lapsia ei tarvitse miettiä vielä vähään aikaan, Joni Markkanen sanoo.