Joululahjaksi kelpaa nyt käytetty tai käsin tehty

Olemme päättäneet perheen kesken, että tänä jouluna tavaralahjoja ostetaan vain lapsille, kuopiolainen Irja Harju kertoo.

– Meitä on yhteensä yhdeksän, joten lahjojen ostaminen kaikille tulisi kalliiksi. Kokoonnumme yhteen Imatran Valtionhotelliin, se on meidän joululahja toisillemme.

Tavaralahjoista karsimisen lisäksi säästää voi tekemällä lahjat itse.

– Neulon lapsenlapsille sukkia, lapasia ja muita vaatteita.

Torstaina Harju olikin etsimässä tarvikkeita joululahjoihin ja -kortteihin käsityöliike Napista & Nauhasta.

– Ihmiset ostavat laadukkaita lankoja, jotka kestävät käytössä. Sekin tuo säästöä, liikkeen yrittäjä Heli Hämäläinen kertoo.

Kuluttajien heikentyneen taloustilanteen ja ostovoiman vuoksi Kaupan liitto arvioi, että koko joulumyynti kutistuu puolitoista prosenttia viime vuodesta. Vuosi sitten laskua oli 1,7 prosenttia.

Tällä viikolla maksetut veronpalautukset saavat perinteisesti ihmiset joululahjaostoksille. Kuopion kaupoissa ennustetaan kuitenkin, että nyt rahaa käytetään harkitummin.

– Oli yllätys, että veronpalautuspäivä ei tuonut normaalia enemmän asiakkaita. Monen tilanne on varmasti sellainen, että palautukset käytetään johonkin muuhun, myyjä Jesse Hakala kauppakeskus Aapelin DNA-kaupasta kertoo.

Suosittujen joululahjojen, kuten tablettien ja älypuhelinten myynti on kuitenkin vilkastunut marras-joulukuun vaihteessa.

Kuopiolainen Kalevi Rissanen oli liikkeessä vertailemassa älypuhelimia. Lahjaksi suunniteltu luuri jäi vielä harkintaan.

– Tutustun malleihin vielä tarkemmin kotona ja valitsen vasta sitten.

Taloudellisesti epävakaat ajat ja kierrätyksen suosion kasvu ovat saaneet ihmiset hankkimaan joululahjoja kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista.

Kirpputori ja outlet-myymälä Sesonkitorin yrittäjä Pirjo Nielsen uskoo joulun lisäävän kirpputorimyyntiä. Lahjoiksi etsitään etenkin sisustustavaroita ja talvivaatteita. Omaan kotiin hankitaan joulukoristeita.

– Kirpputoreille tuodaan koko ajan aiempaa parempaa tavaraa ja kierrättämistä ovat alkaneet suosia nekin, jotka eivät yleensä käytä kirpputoreja.

Maija Kotometsä oli tuonut kirpputorille myyntiin jouluisia tavaroita. Hän ostaa itsekin lahjoja käytettyinä, jos kohdalle sattuu hyviä ja laadukkaita tavaroita.

– Olen ostanut lahjaksi esimerkiksi kirjoja. Lapsenlapsille tulee ostettua lahjat uusina kaupasta, paitsi nyt olemme sopineet, että panemme lahjarahat ensi kesän Legolandin-matkaan.

Vaikka muuten joulun kustannuksista säästettäisiin, lasten lahjoihin halutaan kuitenkin käyttää rahaa.

– Joulu on lasten juhla. Enemmin luovutaan jostain isommasta hankinnasta, lelukauppa Partasen yrittäjä Minna Kunnasluoto sanoo.

Huonot taloudelliset ajat näkyvät lelukaupankin alalla.

– Maahantuojilta ei tule yhtä laajoja leluvalikoimia ja ihmiset saattavat ostaa rahallisesti pienempiä lahjoja.

Tietyistä leluista tulee vuosittain joulun hittilahjoja, jotka hankitaan hintalapusta riippumatta.

Eläinasuun puettu vauvanukke näyttää ainakin Partasen lelukaupassa tällaiselta lelulta. Kyselijöille täytyy jo nyt myydä ei oota.

Katso videolta lahjavinkki nuorelle aikuiselle.