Joulusta voi ja saa nauttia yksinkin

Yhdessäoloa, lahjojen antamista ja saamista, lämmintä mieltä. Joulun ydin muotoillaan usein sukukeskeiseksi, vaikka läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta viettää juhlaa seurassa.

- Joulu on perinteinen perhejuhla, joka helposti alleviivaa yksinäisyyttä, myöntää Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja, psykologi Pekka Sauri.

- Tosin on heti sanottava, että kaikki eivät tunne näin. Sitäkin palautetta tulee, että miksi tästä täytyy huolehtia. Osasta ihmisiä on pelkästään hauskaa olla rauhassa ja omissa oloissaan.

Saurin mukaan tilanne on muuttunut niidenkin osalta, joille joulun yksinäisyys näyttäytyy painostavana. Suomi on monikulttuuristunut, eikä keskitalven kuusijuhlaa vietetä enää yhtä yksitotiseen sävyyn kuin takavuosina.

Tilaisuuksia järjestetään, ravintoloita on auki. Ja kärvistelyn voi aina vaihtaa suoraan toimintaan.

- Mikään ei estä laittamasta ilmoista vaikka lähikaupan tai terveyskeskuksen ilmoitustaululle. Onko muita yksinäisiä, vietetään joulu kimpassa, syödään yhdessä tai jotain tällaista, varmasti muitakin löytyisi, Sauri kannustaa.

Pelko voi olla suurempi kuin sen kohde

Pekka Sauri vastaa yksinäiseen jouluun liittyviin kysymyksiin psykologin ominaisuudessa myös Helsingin Sanomien verkkosivuilla. Kysymysten esittäjät jakautuvat sielläkin kahteen leiriin.

- Toiset kysyvät, miten yksinäisyyttä voisi lievittää. Toiset sanovat, että se ei ole ongelma.

Usein pelko voi olla suurempi kuin sen kohde.

- On niinkin, että joulu menee ohi aika äkkiä. Sanotaan, että joulun odotus on isompi asia kuin itse joulu. Jos yksinäisyys on mukana jo joulun odotuksessa, silloin tunne pitkittyy, Sauri arvioi.

- Aika moni yksin joulua viettävistä on eronneita miehiä, joiden lapset ovat ex-puolison tai tämän vanhempien luona. Voisin kuvitella, että silloin yksinäisyys tuntuu riipaisevalta, etenkin jos ero on tuore asia.

Yksi keino hädässä voivat olla omien mieltymysten mukaan räätälöidyt joulurutiinit.

- Silloin täytyy ikäänkuin päättää, ettei pelkästään ruikuta omaa yksinäisyyttään vaan tietoisesti järjestää jouluunsa ohjelman, ettei yksinäisyys saa ylivaltaa.

Tyytyväisyys lähtee omista valinnoista

Mitä sitten on tyytyväinen yksinäisyys? Pekka Saurin mukaan sellaista, että ihminen nauttii, kun saa olla omissa oloissaan.

- Ei tarvitse höösätä muiden ihmisten toiveiden tai odotusten mukaan, vaan saa rakentaa itselleen sellaisen olon kuin haluaa, hän tarkentaa.

Vaikka jouluista yhdessäoloa toitotetaan joka puolella, Sauri ei intoudu kritisoimaan sitä edes yksinäisen vinkkelistä.

- Totta kai perheen yhdessäoloa pitää tukea. En usko, että ongelmasta päästään sillä, että käännetään asia ympäri, että yhdessäolo olisi jotenkin pahasta. Varmasti joulu tulevaisuudessakin on perheiden juhla, mutta sen ei tarvitsisi olla niin vastakkain aseteltu yksinäisen ihmisen tilanteen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.