Journalistisäätiön kavallusepäily eteni syyttäjälle

Etelä-Savon Journalistien virkistyssäätiötä koskeva kavallusjuttu on edennyt syyteharkintaan. Tapauksen esitutkintapöytäkirjat on toimitettu syyttäjälle viime viikolla, kertoo tutkinnanjohtaja Sari Knaapi Itä-Suomen poliisilaitoksesta Mikkelistä.

Poliisi tutki säätiön varainkäyttöön liittyviä epäselvyyksiä kevään ja kesän aikana. Jutun pääepäilty on säätiön puheenjohtaja, jota epäillään törkeästä kavalluksesta ja kirjapitorikoksesta.

Poliisi epäilee hänen käyttäneen säätiölle kuuluvia puukauppatuloja muun muassa omien ulosottovelkojensa maksamiseen. Kadoksissa ovat kaikkiaan 43 000 euron puukauppatilitykset marras–joulukuussa 2010 tehdyistä kaupoista, jotka puheenjohtaja teki säätiön valtuuttamana. Puheenjohtajan omaisuutta on haettu vakuustakavarikkoon mahdollisten vahingonkorvaussaatavien turvaamiseksi.

Säätiön entistä sihteeriä epäillään avunannosta maksuvälinepetokseen, josta epäiltynä on kolmas, säätiöön kuulumaton henkilö. Hänen epäillään nostaneen säätiön tililtä varoja. Osa niistä on maksettu takaisin.

Lisäksi syyttäjän harkittavaksi jää, ovatko ex-sihteeri ja säätiön kolme muuta vastuuhenkilöä syyllistyneet kirjanpitorikokseen. Säätiön kirjanpito on laiminlyöty vuodesta 2010 lähtien.

Säätiön varallisuus on peruja jo lakkautetusta Mikkelin Sanomalehtimiesyhdistyksestä. Säätiö omistaa Puumalan Hurissalossa lomamökkejä, joita se vuokraa ensisijaisesti Suomen Journalistiliiton jäsenille. Säätiön taloudellinen tilanne on heikko. Sillä on 48 000 euroa ulosottovelkaa.

Kavallusjutun syyttäjänä toimii kihlakunnansyyttäjä Sami Asikainen.

 

Juttua on korjattu klo 9:40: Säätiön entistä sihteeriä epäillään avunannosta maksuvälinepetokseen eikä maksuvälinepetoksesta, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Juttu oli poistettuna 4.8. klo 18:45 ja 5.8. klo 9:40 välisen ajan jutun sisällön tarkistamisen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.