Juho Nissinen valmistui Suomen parhaana levyseppä-hitsaajana

Jos haluaa töitä, kannatta käydä ammattikoulu kunnolla.

Leppävirtalainen Juho Nissinen, 18, on sanojensa mittainen poika.

Hän valmistuu tänään levyseppähitsaajaksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta Varkaudessa.

Kolmosen suoria vilisevän todistuksen lisäksi Nissisellä on esittää tulevalle työnantajalle vielä parempi meriitti, Taitaja 2016 -kisojen kultamitali. Sen hän nappasi toukokuussa levyseppähitsauksesta.

– Kisa oli tiukka ja voitin lopulta vain 0,63 pisteen erolla. Voitosta on varmaankin apua työmarkkinoilla. Ainakin se näyttää, että pystyn työskentelemään kunnolla kovassa paineessa.

Nuoren miehen ei ole vielä tarvinnut kokeilla, auttaako kultamitali työnhaussa. Amec Foster Wheeler Energia Oy palkkasi hänet kesätöihin Varkauteen jo ennen kisaa.

– Olin siellä harjoittelussa ja pyysivät kesätöihin. Kaikista aiemmistakin harjoittelupaikoista on tarjottu töitä kesäksi. Valitsin aina ennen isän maalaus- ja rakennusfirman, mutta nyt tulin Fosterille, koska tämä on juuri minun alaani.

Nissinen pähkäili peruskoulun loppusuoralla autojen ja metallin välillä. Metalli voitti. Lukio-opintoja hän ei koskaan edes harkinnut.

– Olen rakennellut ja korjaillut pikkupojasta asti kaikenlaisia vehkeitä ja sellainen kiinnostaa. Hitsauksen opin, kun tein mopoon osia.

– Tekeillä on ollut jo viimeiset kaksi vuotta oma putkirunkoauto. Siinä on mönkijän moottori. Suunnittelen ja teen autoon kaiken itse. Se vaatii vielä tuhansia euroja rahaa, joten taitaa valmistua vasta armeijan jälkeen.

Myös omassa veneessä ja vuoden 1996 mustassa Mersu-vanhuksessa riittää puuhaa. Vehkeiden korjauksen ja virittelyn mahdollistaa Konnuslahden kotipaikan 120-neliöinen halli.

Hyvän hitsarilta vaaditaan Nissisen mukaan kolme tärkeää ominaisuutta: täytyy aina katsoa ohjeet rauhallisesti ja kunnolla, käden pitää olla vakaa ja harjoittelua tarvitaan paljon.

– Olin menossa heinäkuussa armeijaan, mutta haen siirtoa tammikuuksi, sillä tarjosivat minulle jatkopestiä Fosterilta.

– On hyvä saada lisää työkokemusta ja rahaa säästöön, ettei sitten tarvitse olla tyhjätaskuna armeijassa. Myös harrastukset, etenkin ne vehkeet vaativat rahaa.

Ammattiopinnot sisältävät vasta perushitsausluokat, joten kesätöissä hän ei vielä pääse vaativimpiin hitsaustöihin.

Nissisen työpäivät alkavat usein jo aamulla kello kuusi.

– Kesä menee aika tiukasti töissä. Yritän kyllä ehtiä jossain välissä kavereiden kanssa Lappiin kalaan, mutta veneilyn lisäksi muita suurempia kesäsuunnitelmia minulla ei nyt ole.

Hän on haaveillut, että voisi vielä joskus yhdistää työn ja harrastukset

– Se voi olla vaikeaa, sillä ei meillä Suomessa ole sellaista kuin Amerikan Chopper -ohjelmassa.

Tuore levyseppähitsaaja aikoo olla armeijan jälkeen ainakin muutaman vuoden töissä.

– Olen miettinyt, että voisin opiskella sen jälkeen vielä ammattikorkeakoulussa lisää ja päästä parempiin hommiin.