Jussi yhä juhlakunnossa (SS 1.5.2008)

Mitäpä sitä enää turhia puhelemaan. Puhetta on taatusti riittänyt tarpeeksi rantasalmelaisen Albin Juhana Jussi Leskisen elämässä, sillä onhan hän vanhin elossa oleva savolainen. Leskinen täyttää tänään torstaina huikeat 107 vuotta.

Vuonna 1901 syntyneellä Leskisellä on Suomessa enää vain neljä ikätoveria. Savon toiseksi vanhin, 1902 syntynyt nainen asuu Pohjois-Savossa. Koko Suomen vanhin on 1897 syntynyt, järvenpääläinen Aarne Arvonen, joka on myös vihoviimeinen vielä elävä, 1800-luvulla syntynyt suomalainen.

Mäntylän palvelukeskuksessa asuva Leskinen ei ota turhia paineita vanhimman savolaisen tittelistä. Mies on tottunut korkean iän ihmettelijöihin.

Palvelukeskuksessa on vietetty Leskisen syntymäpäiviä joka vappu siitä lähtien, kun mies täytti 100 vuotta ja niin vietettiin nytkin, etuajassa keskiviikkona.

Cola maistuu päivänsankarille

Lähihoitaja Kimmo Laiho kuljetti sankarin pyörätuolissa juhlapaikalle ruokalaan. Leskinen kävelee vielä pieniä matkoja ite, mutta juhlahumussa oli parempi varautua valmiiseen kyytiin.

- Jussi on aivan juhlakunnossa. Vain kuulo on vähän heikko ja puhe harventunut. Hän viettää paljon aikaa muiden seurassa ja jaksaa virkeinä päivinä seurata televisiosta urheilua, etenkin hiihtoa ja ampumahiihtoa, kertoo Laiho.

Leskisen korkean iän salaisuutta on arvuuteltu Rantasalmella jo vuosia. Syntymäpäiväsankarin persous kaikelle rasvaiselle ja makealle, erityisesti Coca-colalle on tuttu juttu. Leskiselle on varattuna palvelukodin jääkaappiin aina cola-juomaa.

Jos Laiho on työvuorossa, saa ikämies juoda Coca-colaa vähintään mukillisen päivässä. Yksi Leskisen lempinimistä on Cola-Jussi.

Leskinen hymyilee ystävällisesti ja taputtaa käsiään, mutta ei sano mitään kysyttäessä, miltä tuntuu olla Savon vanhin. Uskovaisena tunnettu mies yhtyy kuitenkin vielä lauluun, kun vieraana ollut kappalainen Jussi Leppäniemi virittää virren.

95-vuotias ystävä lauloi lahjaksi

Virren jälkeen Leskinen laittaa kätensä lahjakarkkipussiin ja maistelee tyytyväisenä toista suurta herkkuaan, pihlajanmarjamarmeladia.

Palvelukeskuksessa asuva Aune Julkunen, 95, laulaa Leskiselle lahjaksi laulun.

- En ole aikaisemmin laulanut Jussille, mutta ajattelin tehdä sen nyt, kun ikääkin on miehellä jo niin paljon, Julkunen naurahtaa.

- Meillä täytyy olla hyvä kunta, kun ihmiset elävät täällä tuohon ikään. Muistan, kuinka tein vaalityötä ja toin 100-vuotiaalle Leskisellekin ruusuja. Kohta alkaa kolmas kausi ja taas on lähdettävä ruusujen ostoon, velmuili vieraana ollut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Lappalainen.

Pidensivätkö poikamiespäivät ikää?

Leskinen muutti palvelukotiin 97-vuotiaana. Veljenpoika Lassi Leskinen ja hänen vaimonsa Eeva kertovat, että poikamiehenä pysynyt Jussi-setä asui yksin kotitilallaan Osikonmäessä 86-vuotiaaksi.

- Olisikohan poikamiehenä pysyminen vaikuttanut sedän pitkään ikään? Jussi on aina ollut kova liikkumaan ja kävi vielä yli 80-vuotiaana päivittäin kolmen kilometrin päässä kirkolla pyörällä tai potkurilla, Leskiset muistelevat.