Käytetyt käydään läpi jo nyt - Kuopion lyseon lukion nuorimmilla stressi ensi kevään suurimmasta juhlasta

Tanssiaisasu on lukioikäiselle ja useimmiten hänen vanhemmilleen iso investointi. Uuteen mekkoon ja kampauksiin palaa rahaa helposti jopa viisisataa euroa.

– Tänä päivänä vanhojen tanssit ovat liian kalliit ja kaikki panostavat siihen liian paljon. Itsekään en ole näin kauniissa puvussa koskaan ollut, Hely Kärki-Lehtinen toteaa ja osoittaa ripustimeen aseteltua mustaa ja violettia mekkoa.

Lehtinen on kauppaamassa eteenpäin kahden tyttärensä vanhojen tansseissa käyttämää asua, joista toinen hankittiin upouutena. Seuraavalle omistajalle jää kalliimmasta mekosta maksettavaa 180 euroa ja halvemmasta 80 euroa.

Lyseon lukiolla tiistaina järjestettyjen Wanhojen päivien messujen tarkoitus on herätellä henkiin historiallista lukioperinnettä, jossa tanssiaisiin tultiin esimerkiksi vanhemmilta lainatuissa vanhoissa puvuissa. Mekkoja pääsi myös sovittamaan paikan päällä.

Vanhempainyhdistyksen ja opiskelijakunnan järjestämää tapahtumaa yritettiin laittaa pystyyn jo viime syksynä, jolloin pukuja ja mekkoja kaupiteltiin ahkerasti, mutta ostajat jäivät vielä uupumaan.

– Siinä ei ollut yhtä paljon yritystä, se oli vain heitetty pystyy. Tällä kertaa ollaan yritetty paremmin hoitaa asia ja tehdä kunnolla, opiskelijakunnan hallituksessa tapahtumaa järjestävä Leevi Häikiö sanoo.

Iida-Elisa Launosen mukaan opiskelijakunnan hallituksessa keskusteltiin pitkään sopivasta ajankohdasta messujen järjestämiselle.

– Monet tytöt rupeavat stressaamaan tansseista jo heti lukioon tultuaan. Ajateltiin, että pääsevätpähän katsomaan pukuja tarpeeksi aikaisin, Launonen sanoo.

Loppukevät on myös Kerki-Lehtisen mielestä oikein sopiva aika vanhojen mekkojen myymiselle, sillä ainakin osa asuista soveltuu hyvin myös kesän juhlissa pidettäviksi.