KHO kumosi Kuopion kaupungin kaavamuutoksen

Valittajien kanta Kuopion Rönön asemakaavamuutoksesta voitti Kuopion kaupungin näkemyksen korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO).

Korkein hallinto-oikeus kumosi torstaina vuosikirjapäätöksessään Itä-Suomen hallinto-oikeuden ja Kuopion kaupunginvaltuuston päätökset kaavamuutoksesta Kuopion Rönössä.

Kaavamuutos hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa huhtikuussa 2015. Hallinto-oikeus oli hylännyt kymmenen henkilön tekemän valituksen kaupunginvaltuuston päätöksestä.

Kuopion kaupunki suunnitteli kaavoittavansa Rönössä Honkasaarentien ja Rönöntien risteyksessä sijaitsevalle tontille useampikerroksisia kaupunkiomakotitaloja. Tätä aiemmin alueelle ehdittiin suunnitella myös kerrostaloja, mitä Rönön asukkaat vastustivat ehdottomasti.

KHO:n käsittelemän valituksen mukaan yhden tontin kaavamuutos kytkettyjen pientalojen korttelialueeksi asetti alueen maanomistajat eriarvoiseen asemaan.

Kaavamuutos oli lähes kaksinkertaistanut rakennusoikeuden voimassa olevaan kaavaan verrattuna, mutta rakennusoikeuden määrää ei ollut merkitty asemakaavaan.

KHO:n mukaan kaupungin olisi tullut selvittää kaavamuutosta laatiessaan laajemmin mahdollisuudet ja vaikutukset rakennusoikeuden kasvattamisesta myös Rönön muilla tonteilla.

KHO:n ei ollut mahdollista varmistua siitä, että muilla Rönön alueen tonteilla olisi myöhemmin mahdollista sallia vastaava rakennustehokkuus. Siten ei ollut mahdollista varmistua siitä, että kokonaisasemakaava täyttäisi vaatimuksen maanomistajien yhdenvertaisesta kohtelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.