KYS: Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

Kys keskittyy jatkossa koronavirustestauksessa rajattujen ryhmien näytteidenottoon. KYS kertoo tiedotteessa, että hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Jatkossa näytteitä otetaan:

  • Sairaalan päivystyspotilaasta, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita. Mikäli oireena on pelkkä nuha, ei näytettä oteta, mutta työntekijä ohjeistetaan pysymään kotonaan, kunnes työntekijä on ollut yhden vuorokauden oireeton.
  • Erikoissairaanhoidon potilaalta ja pitkäaikaishoidon asiakkaalta, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita.
  • Yli 65-vuotiailta ja/tai perussairaat, joilla on hengitystieinfektion oireita.
  • Lisäksi resurssien salliessa näytteitä voidaan ottaa opettajilta ja muilta oppilaitoksen työntekijöiltä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, jos henkilö on oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai jos hän on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneen kanssa 14 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Lue myös: Koronanäytteitä aletaan ottaa Kuopiossa ensi viikolla autosta käsin – lääkärin lähete tarvitaan
 

THL päivitti koronavirukseen liittyvät kansalliset toimenpideohjeet 12.3.

Näytteenottokriteereiden muututtua ei enää testata henkilöitä, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin. Jos henkilöllä on hengitystieoireita, mutta hän on hyväkuntoinen, hänen tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Lue myös: Kuopion hammashoito: Peruuta hoitoaikasi, jos epäilet tartuntaa, sinulla on hengitystieoireita tai tulet ulkomailta
 

Päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille.

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion hammashoito: Peruuta hoitoaikasi, jos epäilet tartuntaa, sinulla on hengitystieoireita tai tulet ulkomailta

Itä-Suomen yliopisto tiukentaa koronaviruslinjauksiaan

Koronanäytteitä aletaan ottaa Kuopiossa ensi viikolla autosta käsin – lääkärin lähete tarvitaan

Kuopion kaupunki: Terveyskeskuksen kiireettömiä vastaanottoaikoja ei toistaiseksi anneta

Kuopiossa tiukennettiin ja täsmennettiin korona-ohjeita – näytteiden diagnosointi aloitetaan ensi viikolla