KYSin jäähdytys tarvitsee vettä Kallavedestä

Kuopion Energia hakee ympäristölupaa Itä-Suomen aluehallintovirastolta, jotta se saisi luvan vedenottoon Puijon sairaalan kaukojäähdyttämistä varten.

– Ottaisimme Neulalahden syvimmistä kohdista viileää vettä sen verran, että sillä katettaisiin valtaosa sairaalan jäähdytysenergiatarpeesta, selvittää Kuopion Energian kaukolämpöjohtaja Reima Lassila.

Jouluviikolla Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin että Kuopion Energian hallitukset hyväksyivät aiesopimuksen asiasta.

– Kuopion Energian kautta homma olisi sairaanhoitopiirille edullisempaa, ekologisempaa ja huolettomampaa kuin nykyinen järjestely. Nyt sairaalassa on kymmeniä kiinteistökohtaisia jäähdyttimiä.

Myös sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Mikko Hollmén arvioi, että energian hinta kokonaisuudessaan laskisi.

– Lisäksi tuotanto olisi luotettavampaa. Nyt osa laitteistamme on poissa pelistä, jos kylmäenergiaa ei ole saatavilla. Muutos olisi myös ilmastopoliittisesti myönteinen, kun sähköenergia korvautuu uusiutuvalla energialla.

Järvivesi otettaisiin Kallavedestä Neulaniemen ja Savisaaren välistä.

Ympäristölupaprosessin ja vaikutusarvioinnin Lassila arvioi vievän ainakin puoli vuotta.

– Jos lupa saadaan riittävälle vedenotolle, alkaa todenteolla putkistojen, laitteistojen ja rakennusten suunnittelu sekä asiakassopimusten neuvottelu. Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, rakennustyöt alkaisivat vuonna 2017 ja tuotanto viimeistään vuonna 2018.

Hanke vie Lassilan mukaan yli 10 miljoonaa.

Asiasta lisää keskiviikon Savon Sanomissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.