KYSin päivystyksessä puutteita: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä asiasta eri näkemys

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) päivystys ei täytä täysin lainsäädännön edellytyksiä, kertoo Itä-Suomen aluehallintovirasto. Valvira ja Itä-Suomen aluehallintovirasto tekivät lokakuussa ohjaus- ja arviointikäynnin KYSin päivystykseen.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirillä on erilainen näkemys asiasta.

– KYSin yhteispäivystys, jossa etulinjassa akuuttilääkärit palvelevat koko maakuntaa yhdessä erikoisalapäivystäjien kanssa, toimii ympärivuorokautisesti ja jokaisena vuodenpäivänä, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen sanoo.

Kuopion yliopistollisen sairaalan tiloissa toimii KYSin ympärivuorokautisen päivystyksen lisäksi Kuopion kaupungin terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppuvastaanotto, joka voi näin hyödyntää KYSin kuvantamis- ja muita tukipalveluja.

– Kaupungin ilta- ja viikonloppuvastaanotto ei ole osa yhteispäivystystä, vaikka se toimii KYSin tiloissa. Nämä ovat kaksi erillistä toimintoa, Penttinen toteaa.

Iisalmessa ja Varkaudessa päivystystoiminta jatkuu ympärivuorokautista hoitoa antavina perusterveydenhuollon yksikköinä 1.7.2017 saakka STM:n myöntämällä poikkeusluvalla. Järjestelyyn on haettu myös jatkoa ministeriöstä.

KYSin päivystys ei täytä täysin lainsäädännön edellytyksiä