KYSin päivystystä on edelleen vaikea löytää

Kuopion kaupungin akuuttivastaanotolle tiistai-iltana tullut Teija Saastamoinen kertoo, ettei olisi löytänyt perille, ellei olisi saanut puhelimessa henkilökunnalta ohjeita.

– Aika selkeät ohjeet sain. Sanottiin, että pääovista sisään, S-käytävään ja seuraat akuuttivastaanottolappuja lattiassa. Ilman ohjeita olisin ollut hukassa.

KYSin ulkopuolella Saastamoinen ei huomannut akuuttivastaanoton kylttejä. Taksinkuljettaja toi hänet oikeille oville.

Vaikeasti löydettävänä paikkana päivystystä piti mies, joka on tuomassa kätensä loukannutta poikaansa lääkäriin.

Henkilökunnaltakin tulee viestiä, että potilailla on hankaluuksia hahmottaa, miten saapua KYSin päivystykseen ja kaupungin akuuttivastaanotolle. Epätietoisuutta on, kumpaan mennä.

Erikoistuva lääkäri ja akuuttilääketieteen päivystyksen vastuulääkäri Terhi Savolainen KYSistä kertoo, että ihmisten hämmennys on vähentynyt vuoden aikana, jonka KYSin päivystys on ollut remontin takia väliaikaisissa tiloissa.

– Koko ajan on yritetty parannella opasteita, jotta ne olisivat selkeät mahdollisimman kaukaa. Ja jos päätyy väärälle ovelle, tietäisi heti, minne mennä.

Yleensä pääovilla on iltakymmenen aikaan joku kyselemässä, miten päivystykseen tullaan. Silloin sulkeutuvat pääovet, joiden kautta mennään akuuttivastaanotolle.

Samaan aikaan sulkeutuu akuuttivastaanotto. Sen jälkeen kaikki kiireellistä apua tarvitsevat ohjataan KYSin päivystykseen. Yöaikaan sinne pääsee vain Kelkkailijantieltä.

Autoilijoilta on tullut palautetta hankaluudesta löytää KYSin päivystykseen sekä pysäköinnistä. Päivystykseen suuntaavat ohjataan Sädeparkkiin.

– Sädeparkki on ihmisille vielä outo. Asiakasparkkiosa on siinä aika pieni verrattuna pyöreään parkkihalliin, joka näkyy joka suuntaan, Savolainen toteaa.

Kriittinen palaute rauhoittui huomattavasti, kun KYS lisäsi opasteita alkukeväällä. Punaiset ristit opastavat tieltä alkaen.

– Hankalaa on edelleen. Välillä on vaikea hahmottaa, minne tulla, KYSin päivystyksen ylilääkäri Harri Hyppölä toteaa.

Pääovelta on teipattu lattiaan reitti kaupungin akuuttivastaanottoon ja KYSin päivystykseen.

– Tilanne on selkeästi erilainen kuin puoli vuotta sitten. Puhumattakaan siitä, kun tämä uusi toimintamalli aloitettiin.

Hänestä opastusta voi yhä terävöittää. Tällä viikolla suunnitellaan korjattavien päivystystilojen opasteita. Pääoven tuntumassa oleviin tiloihin palataan maaliskuussa.

– Bussit ja taksit tulevat sinne. Ambulanssitkin ajavat tälle vanhalle paikalle. Tilanne helpottuu, mutta puoli vuotta vielä on jäljellä.

Kiinteistöjohtaja Mikko Hollménin mukaan kylttien määrää ei aiota enää lisätä.

– Nyt haasteena on pimeys. Osa katuopasteista ja tontin puolen opasteista ovat varmaan vähän hämärässä, vaikka auton valoissa ne näkyvät.

KYS aikoo käyttää asiakasraateja palvelujensa saatavuuden arvioinnissa.

– Opasteissa on vieraita termejä. Ymmärtääkö tavallinen ihminen niitä?

Moni ei tiedä, mitä päivystys tarkoittaa.

Tai ymmärtääkö tulla päivystykseen vai kaupungin iltavastaanotolle?

– Itsekään en ymmärrä.

Uusimmat

Savo

Kuopion talven kuuma sana "keskuskenttä" tupsahti taas listoille: Kuopio käyttää nyt oikeuttaan, että 8000 katsojan suunnitelma nytkähtää

Kuopioon rakennettiin ennätysmäärä asuntoja – Savon Sanomatkin saattaa muuttaa asuinrakentamisen alta

Lippumäen 23 vuotta palvelleessa kalliojäähallissa vinkuvat kengät viimeistään vuonna 2021 – Uimahallikin korjataan 4,45 miljoonalla

Tahkolla vauhti päällä: Hakusessa lisää urheilutapahtumia, frisbeegolfia huipulla ja näköalatornia rakentamaan

"Pelastava enkeli" tuli loukkaantuneen mummin avuksi Kuopiossa – Hyväntekijälle sataa kiitoksia: "Olet kasvattanut hienon ihmisen"

Kuopiolaismies vaatii talvireittejä myös kävelijöille: "Ne polut, josta ei tule hiihtolatuja, jää täysin hoitamatta"

Suomen paras tanssipaikka löytyy Kuopiosta – listalla muitakin suosikkiravintoloita Savosta

Kuopion keskustaan pysäköintikiellot lumitöiden ajaksi – väärin pysäköinyt maksaa siirtokulut

Itä-Suomen yliopiston tutkijoille lähes 900 000 euroa apurahaa

Tekonivel-leikkaukset loppuvat Varkaudessa – leikkaussalia vaativat operaatiot määrättiin lopetettavaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.