KYSin uusittu päivystys avaa maaliskuun puolivälissä

Väljyyttä, toimivuutta, turvallisuutta ja väriä tulee rutkasti lisää Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen, jonka puolitoista vuotta kestänyt evakko päättyy.

Päivystys pääsee takaisin täysin uudistettuihin tiloihinsa keskiviikkona 15. maaliskuuta.

Myöskään Kuopion terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystykseen ei enää sitten tarvitse kulkea mutkikasta reittiä Kelkkailijantien kautta, vaan apu löytyy saman KYSin C-sisäänkäynnin kautta, josta noustaan hissillä seuraavaan kerrokseen.

KYS uudistuu -hankkeen projektipäällikkö Harri Hyppölä sanoo, että nykyisin enää vain 3–5 prosenttia päivystykseen saapuvista on niin sanotusti väärässä paikassa.

– Ihmiset ovat oppineet, että KYSin päivystykseen tullaan vain kiireellisissä ja vakavissa asioissa omin jaloin tai ambulanssilla. Se on oikea paikka silloin, kun vaiva ei voi odottaa oman terveyskeskuksen akuuttivastaanotolle.

Päivystyshoitoa vaativia oireita ovat muun muassa kova rintakipu, isot vammat ja luunmurtumat, äkillisesti alkanut kova tai paheneva vatsakipu, äkilliset halvausoireet sekä voimakas hengenahdistus tai hengitysvaikeus.

Kuopion terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppuvastaanotto on tarkoitettu muille nopeasti hoitoa tarvitseville potilaille. Siellä hoidetaan esimerkiksi pienet tapaturmat, äkilliset tulehdussairaudet ja äkilliset, lievemmät kivuntunteet sekä tuki- ja liikuntaelinvaivat.

KYSin päivystyksen ja terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppuvastaanoton työnjako säilyy siis ennallaan.

Uudistuksesta enemmän perjantain Savon Sanomissa.