Kahdeksan maan rullailijat mittaavat Savon mäkiä

Savolaisilla teillä rullaluistelee loppuviikolla Finline-matkaluistelutapahtuman 22-vuotisen historian kansainvälisin joukko. 30 osallistujan joukossa on suomalaisten lisäksi harrastajia Englannista, Hollannista, Intiasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä ja Venäjältä.

–Tämä on toinen kertani. Luistelukaverini oli ollut täällä ja hän antoi hyvää palautetta, joten päätin tulla tänne viime vuonna, kertoo lontoolainen Alistair Johnston (kuvan ryhmässä takimmaisena).

–Tämä on mainio formula. Valmisteluissa on toki tekemistä, mutta täällä ei enää tarvitse huolehtia mistään. Kaikki on hyvin järjestetty, reitit, ruoka, majoitus. Tietkin ovat suhteellisen tasaisia.

–Meillä ei ole tällaisia tapahtumia. Emme ole yhtä hyvin järjestäytyneitä.

Sana kiertää ulkomaalaisten harrastajien keskuudessa. Muualla vastaavia matkaluistelutapahtumia ei juuri ole, kertoo Ilpo Häyrynen tapahtuman järjestävästä Katukiitäjät-rullaluisteluseurasta.

Majoituspaikkojen ja huoltobussin kapasiteetin takia osallistujamäärä on rajattu 30:een. Määrä on Häyrysen mukaan aika sopiva.

Monentasoiset ja -ikäiset luistelijat voivat edetä pienissä ryhmissä omaa tahtiaan. Välillä matkaa voi taittaa huoltobussissa, joka myös tarjoaa juomaa ja välipalaa. Heinäveden Pölläkkään reitin varrelle oli keskiviikkona järjestetty paikallisen yrityksen toimittama lämmin lounas.

Suomessa tapahtumalla on jo pitkä perinne. 22. Finline-retki lähti sunnuntaina Lappeenrannasta Sulkavan, Savonlinnan ja Enonkosken kautta Heinävedelle keskiviikoksi.

Matka jatkuu torstaina Leppävirralle ja päättyy perjantaina iltapäivällä Kuopioon. Matkaa kertyy lähes 400 kilometriä.