Kahdella miljoonalla eurolla hulppeat liikuntatilat Kaaville - katso video

Kaavin kunnan suurinvestointi, kirkonkylän alakoulun laajennus ja liikuntatilat, on pian täynnä vilskettä ja iloisia ääniä.

Rakentaminen herätti Kaavilla kuntapäättäjissä paljon porua, kun kustannusarvio nousi nousemistaan.

– Kustannusarvio on nyt ilman arvonlisäveroa noin 6,7 miljoonaa euroa, jossa on mukana myös liikuntasali ja vanhan yläkoulun purkaminen, sivistystoimenjohtaja Marja-Liisa Holopainen kertoo.

Lisäksi kalustamisen on varattu noin 200 000 euroa.

Liikuntasalin osuudeksi kokonaiskustannusarviosta Holopainen arvioi noin 2,2 miljoonaa euroa.

Avustuksia rakentamiseen saatiin noin 870 000 euroa, josta liikuntatilalle noin 270 000 euroa.

Rakennusaikana valtuusto päätti laajentaa liikuntasalin 500 neliöstä 800 neliöön.

– Elämää suurempi liikuntasali, liikunnanopettaja ja kokoomukselainen kuntapäättäjä Pasi Pitkänen esittelee.

Nyt salilla on pituutta näyttämötilan kanssa 40 metriä, leveyttä parikymmentä metriä, korkeutta 8 metriä. On iso volttimonttu ja siirrettävä näyttämö. Liikuntatilaa pääsevät koululaisten lisäksi käyttämään kaavilaiset liikunnanharrastajat ja sirkuskerho.

Sali täyttää salibandyn ja lentopallon viralliset mitat.

– Kun kouluun vanhaan osaan vievälle yhdyskäytävälle laitetaan matto, saamme myös lähes 80 metriä pitkän juoksuradan. Sellainen on vain Kuopiohallissa ja Kotkankallion väestösuojassa Kuopiossa, Pitkänen kertoo.

Upeassa salissa on havaittu pieniä puutteitakin. Sieltä puuttuvat vielä Pitkäsen mukaan köydet, renkaat ja rekki, joita tarvitaan opetussuunnitelman mukaan koululiikunnassa.

Luikonlahden ja Kortteisen lakkautettavien kyläkoulujen oppilaat aloittavat koulutyönsä Kaavin koulussa syysloman jälkeen viikolla 43, jolloin koulukuljetukset kyliltä pyörähtävät käyntiin ja koulun laajennus otetaan käyttöön.

Kyläkoulujen oppilaat opettajineen tutustuivat perjantaina uuteen kouluunsa kuntakeskuksessa. Vielä luokista puuttuvat kalusteet, mutta niiden pitäisi tulla syysloman aikana.

Oppilaat ottivat tuntumaa uusiin kavereihin ryhmäytymisleikeissä.

– Ideana on, että kyliltä tulevat uudet oppilaat ja jo koulussa opiskelevat oppilaat yhdistellään samoihin luokkiin, Kaavin koulun rehtori Lasse Kostilainen kertoo.

Maarianvaarassa asuva kuudesluokkalainen Hanna Mustonen on yksi niistä oppilaista joiden koulukuljetusmatka pitenee 20 kilometristä 13 lisäkilometrillä, kun Luikonlahden koulu vaihtuu Kaavin kouluun.

– Esikoulun kävin Luikonlahdella, ensimmäisen luokan Maarianvaarassa, sen jälkeen Luikonlahdella, hän kertoo koulutaipaleestaan.

Mustosen mukaan monia oppilaita hiukan jännittää tuleva koulun vaihtaminen.

Luikonlahden koulun opettajan Seppo Räsäselle työmatka lyhenee, sillä hän asuu kirkonkylällä.

– Yhtä jännää tämä on kuin oppilaille. Olen työskennellyt 28 vuotta kyläkoululla ja nyt on muutto isompiin ympyröihin.

Räsäsen mukaan oppilaiden vanhempia on askarruttanut eniten se, miten koulukyydit toimivat.

– Olemme käyneet oppilaiden kysymyksiä läpi. Se helpottaa, että koko porukka siirtyy uuteen kouluun.

Räsänen jatkaa tämä lukuvuoden 5.–6.-luokkalaisten yhdysluokan opettajana Kaavin koulussa. 11-oppilaan luokka kasvaa muuton myötä 16 oppilaaseen.

Tietolaatikko

Kaavin koulussa on kyläkoululaisten saapumisen jälkeen yhteensä 193 oppilasta, 17 opettajaa ja lisäksi muuta henkilökuntaa. Kortteisesta tulee 22 oppilasta ja yksi opettaja toisen jäädessä eläkkeelle ja Luikonlahdesta 24 oppilasta ja kaksi opettajaa. Mukana seuraavat koulunkäynninohjaajat.

Esikoululaiset sijoittuvat uuteen siipeen.

Kaavin koulun uudessa siivessä on neljä luokkaa ja neuvottelutila ja monitoimitila, jotka myös otetaan luokiksi. Uusiin luokkiin tulee älytaulut. Lisäksi on opettajainhuone, liikuntasali ja jakelukeittiö, johon ruoka tulee palvelukeskuksen keskuskeittiöstä. Lasikäytävä yhdistää vanhan ja uuden puolen. Vanhalla puolella on kahdeksan luokkahuonetta, joihin myös tulee uudet kalusteet.

Liikuntasalissa voi pelata sulkapalloa, koripalloa, lentopalloa ja salibandya. Salissa on joustava Pulastic-massalattia. Seiväsmontun rakentamisesta luovuttiin valitusten takia.

Kaavin yläkoululaiset käyvät koulua Tuusniemellä tai Juankoskella.