Kaikki tulvaluukut jo avattu: Kallaveden tulvaennuste erittäin korkealla

Kallaveden tulvaennuste toukokuulle on niin korkealla, että kaikki tulvaluukut on avattu tällä viikolla.

Ely-keskuksen mukaan Kallaveden vedenpinta on nyt viisi senttimetriä enemmän kuin ajankohdan keskimääräinen arvo. Vedenpinta on kuitenkin laskenut maaliskuun aikana 13 senttimetriä.

Iisalmen reitin pääaltaat Onkivesi ja Porovesi ovat nyt luvan mukaisen kevätalentuman kaudella. Pintoja alennetaan luvan mukaiselle alarajalle suureksi odotetun tulvan vuoksi. Juoksutukset heikentävät jäitä patojen lähistöllä virtapaikoissa. 

Varkauden alapuolella Saimaan tasossa oleva Haukivesi on laskenut maaliskuussa 14 senttimetriä. Haukiveden pinta on 62 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla. Vesistöennusteen mukaan Haukiveden pinta laskisi vielä parin viikon ajan, ennen käännöstä uuteen nousuun.

Nilsiän reitillä eteläisimmät Syväri ja Vuotjärvi ovat jo lähellä nousuun kääntymistä samoin kuin Juojärvi. Pohjoisemmissa Sonkajärven ja Lapinlahden puolella olevissa järvissä on vielä hieman laskuvaraa.

Rautalammin reitillä säännöstelemättömät Pielaveden, Iisveden, Suonteen, Hankaveden ja Konneveden korkeudet ovat juuri kääntymässä nousuun. Ennustetut tulvakorkeudet ovat selvästi suuremmat kuin viime keväänä.

Pohjavesihavaintopaikoilla vesivarastot ovat edelleen lähes täynnä. Järvien jäätilanne on runsaan lumen vuoksi heikko. Useimmilla järvillä vettä on noussut jään päälle.

Lumen vesiarvo Kuopiosta pohjoiseen on lähes 200 mm/m2.  Kattorakenteiden kestävyys on edelleen koetuksella, kunnes lumi sulaa tai putoaa katoilta.