Kaksi paloista rasvan syytä, kaksi tahallisia

Pohjois-Savossa reilun viikon sisällä sattuneissa neljässä tulipalossa tuhoutui yhteensä jopa satojentuhansien eurojen arvosta omaisuutta.

Kaksi asuntopaloa aiheutui rasvan kuumentamisesta ruoanlaiton yhteydessä. Kaksi tapauksista oli poliisin mukaan tahallisia.

Paloilla ei ole muuten yhteisiä nimittäjiä, vaan maakunnassa sattui sattumalta pitkästä aikaa useita merkittäviä vahinkoja aiheuttaneita paloja lyhyeen aikaan.

Syttyy herkästi valvomatta

Sonkajärvellä ennen vappua tiistai-iltana sattuneen palon syyksi on osoittautunut munkkirasvan jättäminen kuumalle liedelle.

Palo tuhosi koko omakotitalon irtaimistoineen. Talon asukas oli kuumentanut vappumunkkien rasvaa liedellä. Hän oli pienentänyt levyä, mutta jättänyt kattilan kuitenkin liedelle käydessään ulkona. Puolen tunnin päästä talolle palatessa koko rakennus oli tulessa.

Vain päivää aiemmin Varkaudessa Vattuvuorenkadulla sattuneen talopalon syyksi on myöskin varmistunut kuumenemassa ollut rasva. Kyse ei ollut munkeista, vaan perhe oli kuumentanut öljyä pannulla ruoanlaittoa varten.

Rasva syttyi tuleen ja palo levisi kaksikerroksisen pienkerrostalon ullakolle asti. Asuinhuoneisto tuhoutui tulipalossa ja savuvahinkoja tuli myös naapuriasuntoihin.

–Kuumalla liedelle ei tulisi jättää mitään ruokaa, vaan aina pitää sitä silmällä, palomestari Pekka Kaartinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

– Jos keitokset jättää liedelle tai uuniin ja lähtee käymään naapurissa tai viereisessä huoneessa, sillä välillä voi tapahtua jotain niin, ettei pääsekään odotetussa ajassa takaisin. Tämä tulisi ottaa huomioon eikä jättää ruokia kuumenemaan valvomatta.

Epäilty matkustuskieltoon

Ylä-Savossa tuhoutui myös toinen asunto, kun rivitaloasunto paloi Keiteleellä.

Poliisit ottivat jo samana yönä teosta epäiltynä kiinni paikkakuntalaisen miehen. Poliisin mukaan mies on tunnustanut aiheuttaneensa tulipalon tuntemansa naisen vuokra-asuntoon.

Palon syy liittyy ilmeisesti parisuhdeasioihin.

Poliisi on vapauttanut miehen kuulustelujen jälkeen, mutta hänet on määrätty matkustuskieltoon. Poliisi epäilee miestä törkeästä tuhotyöstä.

Poliisi pyytää vihjeitä

Itä-Suomen poliisi pyytää vihjeitä toisesta tahalliseksi epäillystä tulipalosta, jonka sytyttäjästä ei ole toistaiseksi tietoa.

Jätekatos paloi täysin viime sunnuntain vastaisena yönä Rypysuontiellä. Isoja taloudellisia vahinkoja palosta aiheutui siksi, että iso katoksen palon kuumuus vaurioitti viereisen parkkipaikan autoja.

Poliisin tietojen mukaan neljä autoa vaurioitui pahoin. Kuumuus ehti noeta läheisen kivitalon seinääkin, mutta se ei vaurioitunut vakavammin.

Palomiehet ehtivät paikalle sammuttamaan palon ennen kuin autot syttyivät tuleen ja palo ehti levitä laajemmalle parkkipaikalla.

Poliisi pyytää tekijöistä vihjeitä sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjepuhelimeen 0295415232.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Roskakatoksen palosta pahat vauriot Rypysuolla

Keittiöstä alkanut palo tuhosi asuintalon

Asuntopalo levisi kerrostalon ullakolle