Kalanviljelyyn Tervossa löytymässä kumppani

Toiveet kalantutkimuksen ja vesiviljelyn jatkumisesta Tervon Äyskoskella näyttävät olevan toteutumassa.

Laitoksen omistava Luonnonvarakeskus (Luke) haki heinäkuussa kumppania, joka jatkaisi laitoksen tuotantoa. Ehdokkaita ilmoittautui kolme, joista yhden kanssa jatketaan neuvotteluja.

– Käymme neuvotteluja syys-lokakuun aikana. Tavoitteena on, että uusi toimintamalli otetaan käyttöön vuodenvaihteessa, kertoo johtaja Jutta Kauppi Lukesta.

Tervon laitos toimii nyt kahdessa roolissa. Se kasvattaa kirjolohia, taimenia ja siikoja tutkimus- ja jalostustyöhönsä. Toisaalta se myy kaloja ja niiden mätiä ympäri maailman.

Kirjolohen valintajalostusyksikkönä se on kansainvälisesti tunnettu ja Suomen ainoa.

– Uuden toimintamallin mukaan yhteistyökumppani hoitaisi varsinaisen tuotannon. Tutkimuslaitos keskittyisi siihen, minkä se parhaiten osaa eli tutkimukseen ja jalostukseen, Kauppi kertoo.

Potentiaalisia kumppaneita löytyy ympäri Suomen, lähimmät Pohjois-Savosta. Kauppi ei kuitenkaan kommentoi sen enempää neuvottelukumppania kuin keskeneräisiä neuvottelujakaan.

– Teemme kaikkemme, että kuvio saadaan järjestymään ja arvokas toimintaympäristö säilymään.

– Jos neuvottelut kariutuvat, meidän on tehtävä uusi tilannearvio, Kauppi sanoo.

Laitoksella riittää ympäristöluvan mukaista kapasiteettia, sillä tuotanto on ollut vajaata. Yhtenä ongelmana laitoksella on ollut poikashalleihin tulevan veden lämpötila.

Vesi otetaan Nilakasta kilometrin pituista putkea pitkin. Lämpiminä kesinä vesi on liian lämmintä, koska vedenottoputken päässä on vettä vain seitsemän metriä.

Putkea pitäisi jatkaa puoli kilometriä syvänteeseen, jossa vettä on parikymmentä metriä. Putken rakentamiskustannukset ovat 800 000 euroa.

Kiinteistön omistaa Senaatti, jolla ei ole hirveästi intressiä laitoksen investointeihin. Päinvastoin, Senaatti haluaa mielellään eroon koko kiinteistöstä.

Savon Sanomien tietojen mukaan apuun on tarjoutumassa Tervon kunta.

Se on hahmotellut ostavansa kiinteistön senaatilta, rakentavansa jatkoputken ja vuokraavansa laitoksen Lukelle tutkimus- ja jalostustyöhön sekä kaupalliselle toimijalle tuotantoon. Putki-investointiin aiotaan hakea rahoitusta Pohjois-Savon liitolta.

– Seuraamme tilannetta aktiivisesti. Kansainvälisesti tunnetun laitoksen pitäminen täällä on koko maan ja maakunnan intressissä, Tervon kunnanjohtaja Petteri Ristikangas kommentoi niukasti kunnan aikeita.

Äyskosken kiinteistö ei ole niin vain ostettavissa.

– Mielellämme myymme sen kunnalle, sanoo toimialajohtaja Olavi Hiekka Senaatista.

– Sitä ei voi tehdä kuitenkaan suoraan neuvottelemalla, koska myynnistä pitää järjestää avoin tarjouskilpailu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.