Kallaveden pinta on normaalia alempana

Kallaveden pinta laski elokuussa 18 senttiä, ja se on nyt 14 senttiä pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Pohjois-Savon ely-keskuksen ennuste syyskuulle on vielä hieman laskeva.

Kallaveden ja Unnukan välinen korkeusero on nyt noin 18 senttiä. Vedenpinta Leppävirran yläpuolella on 2–3 senttiä korkeampi kuin Varkaudessa.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi laski elokuussa 20 senttiä. Vedenkorkeus on vielä 10 senttiä yli ajankohdan keskimääräisen korkeuden. Ennusteen mukaan pinnan alenema jatkuu vielä syyskuussa.

Iisalmen reitillä on meneillään koko vuoden pienimmät juoksutukset. Kiuruveden ja Poroveden pinnat ovat tavoitetasolla. Onkiveden pinta laski elokuun puolivälissä automaattisen pinnanmittauksen häiriön vuoksi lähelle säännöstelyluvan mukaista alarajaa. Juoksutukset koko reitillä ovat olleet viime viikkoina reilusti ajankohdan keskiarvoja pienemmät.

Nilsiän reitin säännöstellyissä järvissä vedenpinnat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja ja juoksutukset pieniä.

Juojärven vedenkorkeus on ajankohdan keskimääräistä hieman korkeampi, mutta juoksutukset ovat olleet vastaavasti hieman keskimääräistä pienemmät.

Rautalammin reitillä Pielavesi on 10 senttiä alle, Iisvesi kaksi senttiä alle ja Konnevesi yhdeksän senttiä alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon.

Elokuun kuumuus ja kuivuus näkyy pohjavesiesiintymissä, sillä pohjavedenpinnat ovat alle keskiarvokorkeuksien.

Vesistöinsinööri Ilkka Maksimainen Pohjois-Savon ely-keskukseta ei pidä vallitsevaa tilannetta hälyttävänä.

– Ei tämä ole kovin poikkeavaa. Esimerkiksi Kallaveden pinnankorkeuksissa oltiin viimeksi vuonna 2010 samalla tasolla kuin nyt, Maksimainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.