Kansalaiset ovat kantaneet kortensa kekoon suuressa muurahaiskeräyksessä – Halukkaat ehtivät vielä mukaan tutkimukseen

Kansalaiset ovat osallistuneet kiitettävästi Itä-Suomen yliopiston muurahaistutkimukseen. Kuluneen vuoden aikana tutkijat ovat saaneet näytteitä yli 1 500:sta pesästä. Muurahaisyksilöitä näytteissä on yli 15 000. Suomessa on tusinan verran kekoja rakentavia muurahaislajeja, ja lähes kaikista näistä on saatu hankkeen myötä näytteitä. Itä-Suomen yliopisto kaipaa kuitenkin vielä lisää näytteitä.

– Näytteitä on tullut runsaasti eri puolilta Suomea ja kaikesta näkee, että kansalaiset ovat ottaneet hankkeen ilolla omakseen, toteaa apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

– Näytteitä on tullut erityisesti yksityisiltä kansalaisilta, mutta myös ryhmät, kuten koululuokat, partiolaiset sekä jopa päiväkotiryhmät, ovat kantaneet kortensa kekoon.

Vuosi sitten alkaneella ja kaksi vuotta kestävällä tutkimuksen tarkoitus on selvittää muurahaisten levinneisyyttä ja tarkempia elinympäristövaatimuksia Suomessa.

Levinneisyystietoja voidaan käyttää myös lähtökohtana tulevissa muurahaisiin liittyvissä seurannoissa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä monien lajien elinolosuhteet ja levinneisyydet voivat muuttua.

Hankkeeseen osallistuneet saavat kiitokseksi panoksestaan raportin keräyksen tuloksista. Itä-Suomen yliopisto toivoo tämän toimivan tiedeviestinnän esimerkkinä koululaisille.

Tutkimuksesta valmistuu myöhemmin myös tieteellinen artikkeli, jossa painotetaan erityisesti hankkeen luonnetta kansalaistiedeprojektina.

Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan muurahaistutkimuksen kaltaiset hankkeet lisäävät yhteiskunnan ja tutkijoiden välistä vuorovaikutusta, mikä on palkitsevaa sekä näytteiden lähettäjille kuin tutkijoillekin.

– Näytelähetyksiä vastaanottaessa ja avatessa tuntuu kuin olisi syntymäpäivä tai joulu lähes joka päivä. Lisäksi viime vuonna osallistuneet ihmiset ovat olleet tyytyväisiä viime keväänä saamaansa väliraporttiin, Sorvari kertoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.