Kansanedustaja toivoo museotaloa Tehtaan kouluun

Päätökset Varkauden museoiden siirrosta Tehtaan koululle saattavat saada lopultakin vauhtia menossa olevan, valtakunnallisen Kutsu poliitikko museoon -viikon ansiosta.

Viikko toi keskiviikkona kansanedustajan ja Varkauden kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan Matti Semin (vas.) päiväksi museotöihin.

Semi sai itse kokea, miltä tuntuu, kun Tehtaan koululla olevat työtilat ja varastot ovat runsaan kilometrin päässä Päiviönsaaren museotalosta. Hän työskenteli päivän aikana molemmissa paikoissa ja ehti vielä kaupungintalon taidekokoelmienkin kimppuun.

– Jos voisin yksin päättää, Tehtaan koulusta tulisi museotalo. Se olisi järkevä ratkaisu. Selvitys remonttitarpeesta on tehty ja täytyy nyt huolehtia, ettei asia unohdu, hän lupasi.

Työ museossa oli Semille uutta, mutta mieluista, sillä hän pitää historiasta.

– Erityisesti muistomerkit kiinnostavat ja pysähdyn usein ohi kulkiessani tutkimaan niitä, hän kertoo.

Hän ohittaa nykyisellä työmatkallaan Arkadianmäelle Kiasman.

– Poikkesin sinne äskettäin ensimmäistä kertaa.  Monimutkainen ja mielenkiintoinen talo, Semi luonnehti.

Kansanedustajan apu oli keskiviikkona tarpeen. Museossa on vain viisi vakituista työntekijää ja jokaisella kädet täynnä töitä.

Varkauden museon valokuvakokoelma on kuudenneksi suurin koko maassa. Sen yli miljoonasta kuvasta on ehditty digitoida vain noin 12 000 kuvaa, sillä vakituisen aika ei digitointiin riitä ja työ tehdään hankkeina tai projekteina.

Kuvien huikea määrä yllätti digitointia kokeilleen kansanedustajan.

– Digitointiin pitäisi ehdottomasti saada lisätyövoimaa, Semi sanoi.

Pientä digitointiapua on tulossa taas perjantaiksi, kun Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Selkomaa (kok.) tulee vuorostaan museolle päiväksi töihin.

Museoliiton ideoimaa Kutsu poliitikko museoon -viikkoa vietetään nyt ensimmäistä kertaa. Liiton 385 jäsenmuseosta noin 30 on kutsunut poliitikkoja töihin.

Teemaviikon idea on Hollannista. Museoliiton viestintäpäällikön Tuuli Rajavuoren mukaan viikosta on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva.

– Teemaviikko on erityisen tärkeä ensi vuoden kunnallisvaalien jälkeen, kun uudet päättäjät aloittavat työnsä. Viikko antaa päättäjille tietoa museotyöstä, Rajavuori sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.