Karjalan kartano helisi ja pauhasi kansallisromantiikan hengessä

Männyn oksat pyyhkivät sateista harmautta Karjalan kartanon pääsalin ikkunoiden takana. Sisällä illan solisti, suonenjokelainen Milja Markkanen laulaa Eino Leinon säkein suvi-illan vienosta tuulesta. Salissa, jonka yläpuolella kamarissa Leino tuijotti Äijävedelle ja tuskaili tekstejään viettäessään kesiään Rautalammilla vuosisadan alussa.

Jos Leino kuulisi, kuinka Markkasen ääni helisee hänen runoissaan, päihtyisi hän pelkästä ihastuksesta.

On torstai-ilta, Eino Leinon päivän aatto. Salissa istuu 80 onnekasta, jotka saivat lipun loppuunmyytyyn konserttiin, jossa Rajallisten trio tulkitsee Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä.

Illan sellisti on vesantolainen Juha Nuoranne. Pianistina on kartanokonserttien idean äiti, rautalampilainen Anneli Tarvainen. Kaikki kolme ovat musiikin opettajia.

Kartanokonsertteja järjestetään nyt jo kolmatta kesää.

– Konsertit ovat kunnianosoitus emäpitäjän kartanokulttuurille, sanoo Tarvainen.

Tilaisuudet myydään aina välittömästi loppuun. Edes konserttijulisteita ei ehditä kiinnittää paikoilleen.

Rautalammin kartanot kiinnostavat kovasti paikallisia ja kesävieraita.

– On ihanaa päästä kurkistamaan sisälle näihin hienoihin rakennuksiin.

Viime vuosisadan alussa Karjalan kartano oli Rautalammin kulttuurielämän keskus. Siinä yksi syy, miksi kartanon nykyinen isäntäpari, pieksämäkeläiset Anita ja Matti Lipsanen avaavat huvilansa vieraille.

– Tällä talolla on hyvä juhlahistoria, joten onhan perinteitä jatkettava, toteavat Lipsaset ja asettuvat salin sohvaan nauttimaan kansallisromantiikan hengestä.

Klassiseen musiikkiin painottunut konsertin alku kevenee Heikki Sarmannon sävellysten myötä uudempaan tyyliin.

– Halusimme Leinon kautta kytköksen myös Oskar Merikantoon ja Toivo Kuulaan, jotka myös vierailivat aikoinaan Rautalammilla, selittää Tarvainen.

Tunnin ohjelmiston lopuksi kuultiin kaikkien tuntemat Vesa-Matti Loirin Leino-tulkinnat: Lapin kesä, Nocturne ja Elegia.

Solisti Markkanen totesi juonnossaan, että Leinon tuotannon ystävät toivoisivat jo uusia levytyksiä Loirin tulkintojen jatkeeksi. Markkasen tulkintaa kuunnellessa voi vain todeta, että miksi ihmeessä studion ovi ei jo käy.

Konsertin päättänyt Markkasen ja trion tulkinta Elegiasta pauhasi sellaisella voimalla, että kuulijat joutuivat rotkon reunalle aivan väkisin. Toisaalta kepeämmistäkin tulkinnoista ja ilonkin keskeltä oli helppo löytää Leinon runojen tummat virrat.

Vaikka Leinon tekstit ovat Markkasen sanoin vahvoja, vakavia, surullisia ja raskaita, ne puhuttelevat nykysukupolviakin.

– Joku siinä viehättää. Suomalaisuus ja melankolisuus puhuttelevat monenikäisiä, tietää Tarvainen.

Konsertissa kuultiin myös kolme Tarvaisen omaa sävellystä Leinon teksteihin. Ylimääräisenä numerona trio esitti kartanon isäntäparille kiitoksena kantaesityksenä Tarvaisen sävellyksen Kalamajalla runoon.

Leino kirjoitti kyseisen runon Karjalan kartanon kalapirtillä Koskeloveden rannalla 37. syntymäpäivänsä kunniaksi. Runo syntyi Leinon makoillessa kalapirtin rannalla poutapilviä katsellen. Tarvainen kuvaa sävellyksiään tunnelmakuviksi siitä, miltä Leinon tekstit ovat tuntuneet tietyssä hetkessä.

Sitä tunnelmaa haki myös yleisö. Esiintyjien lisäksi yleisön joukossa oli 1900- luvun alun henkeen pukeutuneita. Tarvaisella oli yllään tummansininen kirpputorilöytö 1910-luvulta. Markkasen yllä nähtiin perinnevaatekursseja Rautalammilla pitäneen Anna-Mari Kaipaisen vintage-vaatteista tuunaama pitsimekko.

– Itselläni on silkkiä yllä ja alla, kertoi konsertin komeimmasta kostyymista olkihattupäisen puolisonsa Juha Kaipaisen kanssa vastannut pukutaiteilija.

Yleisö palkitsi komeasti syvästi rautalampilaisen illan huipennuksen.

Sen, kuinka Leinon auringon kultaaman veden kimmellyksen voisi kätkeä sydämeensä.

– Ja toivoa ois!, lauloi Markkanen.

Tausta

Musiikin monitaiturit

Kartanokonsertit järjestävä Sisä-Savon Sävelet ry edistää musiikkiharrastusta kokoamalla ammattilaisia ja harrastajia yhteen. Yhdistys järjestää konsertteja, tapahtumia ja koulutusta.

Rajalliset -kokoonpanoon kuuluu kymmenkunta ammattimaisesti esiintyvää sisäsavolaista laulajaa ja muusikkoa. Kokoonpano vaihtelee tilanteen mukaan. Yhtyeellä on myös bändi- ja kesäkaverit -klubitoimintaa.

Ohjelmistossa on niin klassista kuin kevyttä musiikkia. Heinäkuun lopussa Rajalliset esittävät muun muassa elokuvamusiikkia Ropolan kartanokonsertissa Rautalammilla.

Uusimmat

Savo

Snellmaninpuiston parturointi alkaa maanantaina – talvella puistossa käytössä vain yksi väylä neljästä

Kuopion vankilasta löytyi huumeita – ehdotonta tuomiota istuvalle lisää vankeutta

Savoon 3,5 miljoonaa euroa tukea Veikkauksen voittorahoista

Ylä-Savon tulevaisuusfoorumi saamassa tuulta alleen - Pielavedeltä vihreää valoa

Paikallinen kiinteistösijoittaja osti teollisuustontin Pielaveden kirkonkylältä – hankki aiemmin myös teollisuushallin

Suomen köyhin kunta antoi eniten hyväntekeväisyyteen – Rautavaaran Yhteisvastuu-potti omassa luokassaan

Ammattivarkaat kiersivät 17 myymälää kuukaudessa eri puolilla Suomessa – joka liikkeestä laukuttain tavaraa mukaan

Huumeita tilannut mies etsi myynnissä olleita asuntoja, joiden postilaatikoita yritti käyttää salaa tilauksiinsa

Kuinka seurakuntavaaleissa kävi sinun kotipaikkakunnallasi? Katso tästä läpimenneet

Kuopion yhteiseen kirkkovaltuustoon lähes puolet uusia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.