Kartsankiertäjien tapaamiseen tulossa pitkälle toistasataa ihmistä

1970-luvun loppupuolella oli Pieksämäellä viikonloppuisin kaupungilla kävelijöitä tungokseen asti. Kauppatorin vierustalla ei ollut kävelykatua vaan pojat ajoivat kartsaa korttelin ympäri.

– Nuoret aloittivat 13–14-vuotiaina kartsalla kiertämisen ja se loppui siinä vaiheessa, kun päästiin täysi-ikäisyyden myötä ravintolaan, muistelevat Pieksämäen Yläristillä teineinä asuneet ystävykset Maija Elomaa ja Tarja Vatanen.

Kaupungille lähdöstä ja tapaamisajasta sovittiin etukäteen.

– Kun ei ollut kännyköitä. Yleensäkin puhelinta ei saanut kotona käyttää turhaan lörpöttelyyn vaan pelkästään tärkeisiin asioihin.

Monilla oli tiukat kotiintuloajat ja niihin haettiin joustoa menemällä yökylään kavereille, joilla oli väljempi kuri. Ohjelmaan kuului liftaamista Lomatriolle Naarajärvelle ja sieltä takaisin kaupunkiin.

– Liftaaminen kuului asiaan. Meillä oli olalla armeijan ylijäämävaraston laukut ja siellä sisällä teinikalenterit.

Kaveripiirissä myös vaihdeltiin viikonlopuksi vaatteita.

Koulun aloittamisesta asti toisensa tunteneet ystävykset olivat pitkään omilla teillään, eivätkä olleet toisensa kanssa tekemisissä lainkaan.

Elomaa asui 15 vuotta ulkomailla ja saman verran pääkaupunkiseudulla.

– Sitten taas kaikki jatkui. Elämäntilanteet vaikuttavat. Facebook-yhteisökin on varmaan tuonut ihmisiä paljon yhteen, eikä ikäkään määritä porukan jäsenyyttä.

Kartsankiertäjien vuotuinen tapaaminen on jälleen lauantaina 11.6. Päivällä vietetään torilla ja kaupungilla kartsankiertäjien kesäpäivää. Iltatapaaminen on Ravintola Savonsolmussa.