Katseet ylös - kaunis taivaanilmiö näkyy ensi viikolla

Osittainen kuunpimennys nähdään ensi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet kuun pinnasta on maan täysvarjon peitossa, kerrotaan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedotteessa.

Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla koko maassa, ja aivan pohjoisimmassa Suomessa pimennys jää horisontin taakse näkymättömiin.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat heti kello 23 jälkeen, kun kuun reuna alkaa ajautua maan avaruuteen heittämään täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe.

Pimennyksen syvin vaihe tapahtuu taivaalla eteläkaakon ja etelän välillä puoli yhden aikaan aamuyöllä. Tällöin kuun pinnasta noin 57 prosenttia on maan täysvarjon peitossa.

Lähellä horisonttia oleva kuu näyttää kellertävältä tai punertavalta, sillä ilmakehä sirottaa sen valosta sinisiä sävyjä pois. Tästä syystä myös auringonlaskut ja -nousut punertavat.

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä etelänpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja. Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin, todetaan Ursan tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.