Kaupoissa myydään vaarallisia sammuttimia

Turvatekniikan keskuksen Tukesin mukaan laajalti myyntiin levinneet aerosolisammuttimet ovat tehottomia, jopa vaarallisia.

Yksi sammutussuihke vedetään nyt pois markkinoilta. Kaksi mallia jää myyntiin, mutta sekä Tukes että Pohjois-Savon pelastuslaitos varoittavat niiden puutteista.

Tukes testautti Farmoksen vaahtoavan ensisammuttimen, Magfire MEXT 05-minisammuttimen ja Pyrocom-sammutussuihkeen. Sammuttimet ovat 0,4 litran kokoisia ja maksavat 8,50-25,90 euroa.

Pyrocomin yksi sammutin ei toiminut lainkaan eikä mallissa ollut merkintää toiminta-ajasta. Koska malli todettiin lainvastaiseksi, se poistetaan nyt markkinoilta.

Ei sovellu keittiöön

Muidenkin mallien sammutusteho todettiin heikoksi. Lisäksi puutteita oli käyttöohjeissa.

Pohjois-Savon pelastuslaitos testasi Farmoksen vaahtoavan ensisammuttimen. Tuotteen kyljessä lukee, että helppokäyttöinen ensisammutin soveltuu myös rasvan sammuttamiseen.

Palomiehet kokeilivat sammutinta paloon, jossa liian lähellä toisiaan olleet tuikut syttyi allaspaloksi. Sen jälkeen sammutinta kokeiltiin liedellä syttyneen rasvan sammuttamiseen.

Molemmissa kokeiluissa sammutin aiheutti räjähdysmäisen palon, kun aerosolin vesipitoinen sammutusaine roiskautti palavan rasvan kattoon ja iski kovalla paineella liekit usean metrin päähän.

- Tämä ei missään tapauksessa sovellu rasvapaloon, vaikka purkissa niin lukee, Kuopion paloaseman palomiehet arvioivat.

Esimerkiksi Kuopiossa aerosolisammuttimet ovat yleistyneet vuoden aikana kaikkien kauppaketjujen liikkeissä. Niitä myydään yhtälailla automarketeissa kuin keskustan ruokakaupoissa.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.