Kauppa vetää Pohjois-Karjalasta Kuopioon - sukulaiset Pohjois-Savosta Joensuuhun

En käy Pohjois-Karjalassa, koska minulla ei ole sinne asiaa, sanoo suonenjokelainen Satu Makkonen.

– Viimeksi kävin neljä vuotta sitten sukuloimassa. Sukulaisetkin ovat sen verran liikkuvaista sakkia, että ovat muuttaneet sieltä pois.

Makkonen ei ole poikkeus, sillä neljännes pohjoissavolaisista ei käy koskaan Joensuussa tai Joensuun seudulla. Se käy ilmi Savon Sanomien ja Karjalaisen teettämästä kyselystä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Joensuussa tai Joensuun seudulla käyvistä pohjoissavolaisista lähes puolet kertoi Makkosen tapaan käynnin syyksi sukuloinnin.

Sen sijaan Kuopio ja Kuopion seutu vetävät pohjoiskarjalaisia. Kyselyyn vastanneista pohjoiskarjalaisista lähes puolet kertoi käyvänsä täällä vähintään muutaman kerran vuodessa.

Heistä yli puolen käynnin syy on sama, joka sai menneellä viikolla Satu Makkosenkin lähtemään Kuopioon – ostosmatka.

– Suonenjoelta löytyy vähän sitä, mitä tarvitsemme, Makkonen perusteli vertaillessaan jalkapalloja poikansa Samuelin kanssa Matkuksen kauppakeskuksessa.

Pohjoiskarjalaisten into ostosmatkailuun Kuopioon ei sinänsä yllätä.

– Suuntaamme markkinointia alueelle, joka on noin kahden tunnin ajomatkan sisällä, kertoo Matkuksen apulaiskauppakeskusjohtaja Minna Karppinen.

– Kävijöitä on vuosittain kolme miljoonaa. Pohjois-Karjalasta tulee noin kymmenen prosenttia asiakkaista.

Sukuloimassa ja lomailemassa käydään melko tasaisesti molempiin suuntiin, mutta Kuopioon vetää kulttuurikin. Vähintään muutaman kerran vuodessa Kuopiossa käyvistä pohjoiskarjalaisista lähes joka kahdeksas eli 12 prosenttia kertoo asioinnin syyksi kulttuurin.

– Markkinointialueemme on koko Itä-Suomi. Ehkä 15 prosenttia asiakkaistamme tulee Pohjois-Karjalasta, pohtii Kuopion kaupunginteatterin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Satu Laitinen.

– Ainakin kerran vuodessa käyn Kuopiossa teatterissa, kertoo lieksalainen Ari Blek.

Lauantaina Blek tuli Pielisen Karjalan senioriopettajien seurueessa Kuopioon katsomaan Annie Mestariampuja -musikaalia.

– Kuopiossa käyn pari kertaa vuodessa, toinen kerta suuntautuu usein ostoksille. Aiemmin kävin useamminkin, kun tytär opiskeli Kuopiossa.

Kyselyn tulokset ovat melko odotettuja, sanoo ylitarkastaja Antti Rehunen ympäristöministeriöstä. Rehunen on selvittänyt vähittäiskaupan suuryksiköiden alue- ja yhdyskuntarakenteellisia vaikutuksia.

– On selvä, että Kuopioon vetävät palvelut, joita ei ole tarjolla Joensuun seudulla. On vaikea sanoa kuitenkin, kuinka laaja vaikutus on.

– Tulokset olisivat todennäköisesti olleet toisia, jos vertailu olisi tehty Pohjois-Savon ja Keski-Suomen kesken.

Rehunen ei kuitenkaan usko, että Matkuksen kauppakeskus näivettäisi Joensuun seudun palveluja.

– Molemmat maakuntakeskukset ovat kuitenkin kohtalaisen vahvoja.

Näin kysyttiin

Savon Sanomat ja Karjalainen teetti Tietoykkösellä kyselyn asioinnista yli maakuntarajan Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa

Haastattelu tehtiin puhelimitse. Pohjois-Savossa oli 599 vastaajaa ja Pohjois-Karjalassa 401.

Vastaajilta kysyttiin, kuinka usein he käyvät Joensuun tai Kuopion seudulla.

Vähintään muutaman kerran vuodessa naapurikaupungissa käyviltä kysyttiin asioinnin syytä.

Asiointi Pohjois-Karjalasta Kuopioon on aktiivisempaa kuin Pohjois-Savosta Joensuuhun. Kuopioon tullaan ostoksille, Joensuuhun mennään sukuloimaan tai työn tai opiskelun takia.