Kaupunki lisää unisex-vessoja

Kuopion kaupunginarkkitehti Liisa Kaksonen kertoo, että kaupunki ei ole linjausta asias-sa tehnyt, mutta esimerkiksi uusimmissa kouluissa lähtökohta on, että kaikki wc-tilat ovat sukupuolineutraaleja.

– Kaikki kohteet on myös toteutettu niin, mutta koulukohtaisesti on saatettu tehdä muutoksia. Nykyään koulujen kaikki wc-tilat ovat yksilövessoja eikä suuria wc-tiloja enää ollenkaan, Rissanen kertoo.

Muissa suurissa tiloissa vessojen toteutus riippuu muun muassa rakennuksen käyttötarkoituksesta.

– Jos tilassa liikkuu suuria yleisöjä, miesten ja naisten wc:t puoltavat paikkaansa, koska yksilövessoja voi olla vaikea toteuttaa järkevästi.

Kaksonen uskoo, että tulevaisuudessa sukupuolineutraalit wc:t yleistyvät Kuopiossa, jos yksilövessoja on järkevä rakentaa talon käyttötarkoitus huomioiden.

– Esimerkiksi koulujen peruskorjauksissa kaikki pyritään muuttamaan yksilövessoiksi.

Osuuskauppa PeeÄssän kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa kertoo, että ketjun S-Marketeissa on käytössä sukupuolineutraalit yleisövessat, jotka toimivat samalla myös invavessoina.

Vierimaa kertoo, että muilta osin ravintoloissa, hotelleissa, ABC-myymälöissä ja Prismoissa käytössä on omat wc-tilansa sekä miehille että naisille.

– Ne ovat sen kokoluokan rakennuksia.

Hänen mukaansa PeeÄssällä unisex-vessoja ei ole suunniteltu, eikä hänen korviinsa ei ole myöskään kantautunut, että asiakkaat olisivat niitä toivoneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kysely yliopistolla Kuopiossa: Mitä mieltä olet unisex-vessoista?

Unisex-vessat uupuvat yliopistolta – ylioppilaskunta näkisi mieluusti muutoksen