Keijujen kutsuista tulee kaikkien varkautelaisten yhteinen juttu

Keski-Savon Yrittäjänaiset eivät masennu, vaikka ilkivalta tärveli Varkauden Tyyskän koskipuistoon juuri avautuneet Keijujen kutsut.

Osa yrittäjänaisten puistoon rakentamista keijuhahmoista oli revitty ja rikottu viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sen lisäksi lähes kaikki irtonainen keijurekvisiitta, kuten tiarat, taikasauvat ja käsilaukut oli varastettu.

– Päätimme kääntää ilkivallan voitoksi. Kutsumme nyt kaikki varkautelaiset yhteisiin askartelutalkoisiin keijujen uusia kutsuja varten, kertovat yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Grönlund ja somevastaava Soile Varpunen-Aalto.

Askartelutalkoot alkavat lauantaina kello 15 Varkauden uimahallilla. Mukaan toivotaan kaikkea mahdollista keijuihin liittyvää tavaraa.

Uudet keijut on tarkoitus viedä yhdessä koskipuistoon askartelutalkoiden päätteeksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yrittäjänaiset pyytävät kaupunkilaisia mukaan koskipuiston koristeluun.

Naiset aloittivat puiston aktivoinnin viime syksynä. Siellä on tähän mennessä koettu esimerkiksi tonttuja, kummituksia, Hannu ja Kertun piparihahmoja, joogapolku ja piknikpöytä tarinoineen.

Keijujen tarinaa puistossa kertovat muun muassa keijut Anne Kohtalo, Aira Hamulin, Armi Haavikko, Lenita Hairisto ja Teija Soppanen.

Kauppakadun aukiolla kesällä liehuneet, käsityöliikeyrittäjän Anna-Kaarina Kalliokosken jättineuleet pääsivät nekin mukaan Keijujen kutsuille ja ovat yhä siellä.

– Puistosta on tullut tavattoman suosittu. Täällä käyvät lapsiperheet ja rollaattoriväki ja kaikki muut heidän väliltä.

–Kävijät ovat täyttäneet iloisilla terveisillään jo kaksi vieraskirjaa, kolmas kirja on juuri aloitettu, Grönlund kertoo.

Yhdistys on saanut paljon pahoittelevaa palautetta viikonlopun ilkitöistä.

– Meille on kerrottu somessa jopa vihjeitä mahdollisista tekijöistä. Tiedoksi, että puiston kalamajalla on tallentava kameravalvonta.

– Emme halua kuitenkaan kaivella syyllisiä, vaan osoittaa, että tämä hieno, koko kaupungin yhteinen juttu, Varpunen-Aalto sanoo.

Tarinallisen puiston tärkeydestä varkautelaisille kertoo, että joku tai jotkut ulkopuoliset olivat käyneet korjaamassa rikottuja hahmoja ja keräämässä leviteltyjä esineitä jo maanantaiaamuun mennessä.

– Jopa rumia sanoja sisältävät sivut oli ystävällisesti revitty pois vieraskirjasta.

Puistossa ei ole ennen tapahtunut vastaavaa ilkivaltaa.

– Meillä on yhdistyksessä melkoisia supernannyja. Saattaa olla, että nannytkin tulevat puistoon partioimaan ja puhuttelemaan ihmisiä tiukasti, mutta hyvin aikein.

Keijut jatkavat kutsujaan koskipuistossa tiettävästi ainakin lumen tuloon asti. Yrittäjänaiset eivät ole vielä päättäneet, mitä tekevät puistoon sen jälkeen.