Keiteleellä saa houkutella töihin: "Moni haluaa muualle kuin tänne"

Toimitusjohtaja Kimmo Norojärvi on alkamassa jokavuotiseen urakkaan. Sepa Oy:n kattoristikkotehtaalle pitää saada sesonkityöläisiä.

Hommia on niin taloushallinnon, myynnin, suunnittelun, tuotannon kuin logistiikankin puolella. Osaavia tekijöitä tarvitaan yhteensä 25.

On vain yksi mutta: työt ovat Keiteleellä.

– Suomessa on paljon sopivaa työvoimaa, mutta moni haluaa muualle kuin tänne, Norojärvi sanoo.

– Kahtena viime kesänä jouduimme turvautumaan vuokratyöfirmaan. Osa työpaikoistamme olisi muuten jäänyt täyttämättä, hän jatkaa.

Sepa on työnantajana hyvässä maineessa. Pohjoismaiden suurimman kattoristikkovalmistajan tuotteet ovat tunnettuja niin alan opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin piirissä. Töihin tuleville luvataan monipuolista ja haastavaa hommaa.

Mutta elämässä on muutakin kuin työ.

– Siviilielämän ja asumisen seikoistahan tässä on kysymys. Jos on mahdollisuus työskennellä Keitelettä suuremmalla paikkakunnalla, moni valitsee niin. Toiset taas arvostavat sitä, että täällä on luonto lähellä, Norojärvi juttelee.

Keiteleen kunnantalolla Sepa Oy:n tilanne tunnetaan hyvin. Kunnanjohtaja Hanna Helasteen mukaan työvoiman perään huhuillaan monissa muissakin paikkakunnan teollisuusyrityksissä.

– Erikoiskoulutusta vaativiin tehtäviin on hankala saada väkeä. Perustuotantotyöntekijöitä sen sijaan on riittävästi, Helaste tiivistää.

Kunnan johto on tehnyt kaikkensa, että työpaikkoja ei jäisi täyttämättä. Konkreettisista toimenpiteistä viimeisimpiä on ollut kuntaan muuttaville työntekijöille tarjottava asumistuki. Se takaa jokaiselle uudelle Keiteleellä työskentelevälle keiteleläiselle 25 prosentin alennuksen vuokra-asunnon hinnasta. Tukea maksetaan ensimmäiset puoli vuotta.

– Joulukuussa kunnanvaltuusto hyväksyi uuden kuntastrategian, joka tähtää kunnan vetovoiman parantamiseen, Helaste kertoo.

– Strategiassa on kolme kärkeä: kuntalaisten hyvinvointi, työn ja yrittäjyyden edellytykset sekä viihtyisä elinympäristö. Näistä kaikista täytyy pitää huolta, jos aiomme saada tänne uusia asukkaita, kunnanjohtaja jatkaa.

Sekä Helasteen että Norojärven mielestä Keitele on hyvä paikka asua. 2 300 asukkaan kunnan on kuitenkin vaikea taistella kaupunkikeskusten vetovoimaa vastaan.

Keiteleen työpaikkaomavaraisuus on Pohjois-Savon suurimpia, peräti 120 prosenttia. Paikkakunnalla käydään töissä aina Siilinjärveä ja Iisalmea myöten.

– Vaikka väkilukumme on laskenut, kaikki peruspalvelut täältä edelleen löytyvät. Lähtökohdat vaikkapa uusille lapsiperheille ovat erittäin hyvät, Helaste houkuttelee.

Fakta:

Valtuuston kokoa leikataan

Keiteleen kunnanvaltuustossa istuu tällä hetkellä 21 valtuutettua. Tulevien kunnallisvaalien jälkeen määrää vähennetään kolmella.

Keskusta pitää valtuustossa suurinta valtaa 11 valtuutetullaan. Perussuomalaisilla on nykyvaltuustossa neljä, sosialidemokraateilla kolme, kokoomuksella kaksi ja vasemmistoliitolla yksi edustaja.

Vuonna 2012 vaalien suurin voittaja oli Perussuomalaiset, joka ponnisti valtuuston ulkopuolelta sen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Myös kokoomus lisäsi kannatustaan muiden puolueiden hiipuessa hieman.

Keiteleen äänestysprosentti viime kuntavaaleissa oli 65,6. Vuonna 2008 vastaava luku oli prosenttiyksikön korkeampi.

Kuntien haasteet -sarjassa esitellään Savon Sanomien levikkialueen kuntien keskeisiä teemoja tulevalla valtuustokaudella.

Kunnanjohtaja Helaste: "Keitele voi jatkaa itsenäisenä"