Kesäkulkija kylillä: Juankosken tehdasalueella pääsee ratkomaan vanhaa mysteeriä

Kun hämärään huoneeseen astuu sisälle, pääsee samantien aikamatkalle vuosisatoja taaksepäin. Huoneen kynnyksellä käteen ojennetaan radiopuhelin, ovi suljetaan takana ja kello laitetaan käyntiin: pako Juantehtaasta on alkanut.

Kesäkuussa avattu escape room eli huonepakopeli avaa Juankosken Ruukin tehtaan historiaa aivan uudella tavalla. Pelaaja pääsee osaksi tositarinaa, jossa patruuna Fredrik Jonathan Ekholm ajautuu riitoihin talonpoikien kanssa. Ekholm omisti Juankosken Rautaruukin 1800-luvun alussa. Riidat talonpoikien kanssa jatkuivat sukupolvien ajan lukuisina käräjäjuttuina. Ruukin konttuurissa sijaitsevan huonepakopelin ideana onkin yrittää pelastaa Ekholm etsimällä huoneesta kadonneet sopimusasiapaperit.

Aikaa huoneessa on tasan tunti. Ensimmäinen vihje on kirjeen muodossa pöydällä. Seuraavat vihjeet löytyvät toinen toisensa perään eri puolilta huonetta. Jos pelaajat jäävät jumiin yhteen paikkaan, voi lisävihjeitä pyytää radiopuhelimella viereisessä huoneessa olevilta järjestäjiltä. Huoneen viimeinen vihje avaa oven pimeään varastoon, jossa käydään vasta lopullinen kamppailu aikaa vastaan. Paras tulos on tähän mennessä noin 47 minuuttia, kertoo pelin järjestäjä, juankoskelainen Tomi Kosonen.

– Kolmasosa pelaajista on päässyt pelin läpi tunnin sisällä. Jokainen on kyllä päässyt toiseen huoneeseen asti.

Huonepakopelejä on avattu viime vuosina pääasiassa suuriin kaupunkeihin Suomessa, muun muassa Kuopioon. Muualla maailmassa ne ovat jo askeleen pidemmällä. Esimerkiksi Ruotsissa pelejä rakennetaan useiden huoneiden varaan ja aikaakin on usein enemmän kuin tunti. Juankoskella kaksi huonetta tuntuu riittävältä. Vihjeet on piilotettu hyvin ja ylimääräisiäkin tavaroita huoneeseen on ripoteltu niin paljon, että vihjeiden löytäminen sattumalta tuntuu melko epätodennäköiseltä. Pieni esine voi olla ainoa ratkaisu pelin seuraavaan vaiheeseen – jos vain keksii miten.

Koko pelin pystyttäminen Juankosken tehdasalueelle oli alun perin Kososen ajatus. Juankoskelle kaivattiin uutta tekemistä kesäksi, ja Jyväskylässä tradenomiksi opiskeleva Kosonen näki pelissä ideaa. Samalla se antaa töitä Juankosken lukiolaisille työosuuskunta Pisneksen kautta. Rene Höim ja Tuukka Miettinen ovat pyörittämässä pakohuonepeliä tänä kesänä. Höim myös ideoi huoneiden kaikki arvoitukset.

– Palautetta on tullut, että huone on mielenkiintoinen ja aloittelijaystävällinen, ja mukana on myös hämmentäviä johtolankoja, hän sanoo.

Juankosken tehdasalue tarjoaa tänä kesänä myös toisenlaisen näkökulman historiaan. Kaksi viikkoa sitten avautunut timanttinäyttely esittelee suomalaista timantin metsästystä ja sen 50-vuotista historiaa. Näyttelyssä on esillä myös maailman suurimman Cullinan-timantin eli tuttavallisemmin Afrikan tähden replica-kopiot.

– Tavoitteena on saada näyttelystä pysyvä. Kun Juankoski liittyy Kuopioon ensi vuoden alussa, aletaan Ruukin aluetta kehittämään leveämmillä harteilla, paljastaa Juankosken elinkeinoasiamies Liisa Jokela.

Fakta: Juankosken tehdaskaupungin kesäkohteita

– Escape room on peli, jossa 2–5 pelaajaa suljetaan tunnin ajaksi huoneeseen. Pelaajien on tarkoitus löytää vihjeiden avulla ratkaisu, jolla huoneesta pääsee ulos. Juantehtaan pako -peli löytyy Ruukin tehdasalueelta pop up -kaupan vierestä. Tunnin mittainen peliaika täytyy varata etukäteen.

– Entisen kahvilapytingin näyttelytiloihin on avattu tälle kesälle timanttinäyttely. Näyttely kertoo timantin etsinnän historiaa ja esittelee timantteja muun muassa Kuopio-Kaavi -alueelta.

– Näyttelyssä on kävijöillä mahdollisuus etsiä omia timantteja, jotka saa mukaansa kotiin.

– Juankosken tehtaan ja työväen museo Masuuni Brunou tarjoaa perusnäyttelyn lisäksi näyttelyn, joka kertoo taiteilija Juice Leskisen elämästä Juankoskella.

– Juicen tori ja Juice Leskisen näköispatsas kunnioittavat edesmennyttä taiteilijaa. Juankosken ehdoton vierailukohde.

– Muuruveden kirkon näyttelyssä pääsee tutustumaan vanhoihin kastemekkoihin koko heinäkuun ajan. Jyhkeä, granaattinen, vuonna 1904 valmistunut harmaakivikirkko on jo itsessään nähtävyys. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck.

– Pisan luonnonsuojelualue: sijaisee Juankosken ja Nilsiän kaupunkien alueilla. Luonnonsuojelualueella saa retkeillä vapaasti.

– Topin maatilamyymälä keskellä Muuruveden keskustaa tarjoaa muun muassa runsaasti luomutuotteita.

Savon Sanomien kesäsarja Kesäkulkija kylillä vie lukijan paikkoihin, joissa kotiseutu avautuu uudella tavalla.

------------------------------

Juttua muokattu 11.7. klo 14.15. Täydennetty, että huonepakopeli avattu Kuopioon.