Keskusta Pieksämäen suurin, mutta vihreät voittajia

Vihreistä tuli kuntavaalien suurin voittaja Pieksämäellä. Puolue kasvatti kannatustaan peräti 7,5 prosenttiyksiköllä. Puolue lisää valtuustopaikkojaan yhdestä neljään.

Vihreiden menestystä pohjusti tuplamäärä ehdokkaita edellisvaaleihin. Useimmilla puolueilla oli Pieksämäellä vaikeuksia koota kattavia listoja.

Pieksämäen seudun vihreiden puheenjohtaja Tiia Leikas sanoo pitäneensä kahta paikkaa realistisena.

– Jokainen ehdokkaista keräsi myös sellaisia äänestäjiä, jotka eivät ennen ole vihreitä äänestäneet. Varmaan se vaikutti, että olemme olleet hyvin yhteistyöhenkisiä. Emme ole hirveästi kritisoineet nykyistä valtuustoa niin kuin monet muut, vaan on menty positiivisuudella.

Keskusta säilyttää asemansa Pieksämäen kaupunginvaltuuston suurimpana puolueena, vaikka menettääkin viisi paikkaa 35-jäseniseksi supistuvassa valtuustossa. Keskusta saa 30,1 prosentin kannatuksella 11 valtuustopaikkaa. Vuonna 2012 keskusta sai 14 valtuutettua, mutta ryhmä kasvoi kahdella perussuomalaisista siirtyneellä.

Toiseksi suurimpana jatkaa SDP 24,1 prosentin kannatuksella. SDP menetti myös ääniosuuttaan ja kaksi valtuustopaikkaa. Puolue jatkaa yhdeksällä valtuutetulla.

Kokoomus sai viisi paikkaa (v. 2012 seitsemän) ja eniten ääniosuuttaan menettänyt perussuomalaiset kolme (neljä). Vasemmistoliitolla on kaksi paikkaa (kolme) ja kristillisdemokraateilla yksi (kaksi).

Suurten puolueiden tappiot jäivät lopulta varsin vähäisiksi, vaikka varsinkin keskustan riveistä jäi näistä vaaleista pois monia kokeneita ja paljon ääniä keränneitä valtuutettuja.

– Harmi, että laskennan loppusuoralla paikkamäärä putosi yhteentoista, vaikka oltiin kahdessatoista kiinni. Mutta siinä mielessä voi olla tyytyväinen, että ollaan yhä suurin valtuustoryhmä ja myös äänikuningattaruus tuli meille, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Arto Sepponen sanoo.

Äänikuningattareksi nousi Kaija Viljakainen (kesk.) 333 äänellä. Kakkonen oli Sakari Ojala (sd.) 316 äänellä ja kolmonen Mika Majamäki (vihr.) 280 äänellä.

Äänestysprosentti jäi Pieksämäellä jälleen edellisiä kuntavaaleja alhaisemmaksi, 52,1:een. Vuoden 2012 vaaleissa ääntään käytti 54,2 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.