Kevät tulee, jäät lähtevät - Vielä ehdit osallistua perinteiseen jääveikkaukseen

Kevät keikkuen tulevi, jälleen kerran. Pääsiäisen aikaan ylitettiin jossain päin maata jo kymmenen lämpöasteen raja eikä Savossakaan paleltu missään nimessä päiväsaikaan. Kaukaa Perämeren perukoilta saakka raportoitiin västäräkkien saapumisesta ja vanhan kansan mukaan siitä linnusta on enää kesään vain ”vähäsen”.

On siis korkea aika käynnistää myös Savon Sanomien perinteinen jääveikkaus ja kysyä, minä päivänä ja mihin kellonaikaan lainehtivat taas vapaina viisi eri puolilta olevaa savolaista järveä.

Arvuuteltavina ovat edelleen Kuopion puolesta Kallavesi, Ylä-Savosta Iisalmen Porovesi, Koillis-Savosta Savon maakuntajärveksikin nimetty Tuusniemen Juojärvi, Sisä-Savosta suonenjokisten Suontienselkä ja viidentenä sitten Keski-Savosta Pieksäjärvi Pieksämäeltä.

 

Tammikuun alkupuolen kolmeviikkoinen ankara pakkasjakso loi moneenkin savolaisjärveen paksulti teräsjäätä. Ainakin pilkkimiehet ovat reikiä kairatessaan voineet panna merkille, että viime vuoteen verrattuna jäätä on nyt parisenkymmentä senttiä enemmän.

Kevätaurinko ja sen myötä tuleva lämpö pehmittävät joskus hyvinkin nopeasti myös paksumman jääpeitteen. Etelä-Savosta kuultiin jo moottorikelkan ajaneen kohtalokkain seurauksen sulaan Kangasniemellä.

Toisaalta on nähty, että lämpötilat vaihtuvat nykyisin uskomattoman nopeasti.

Takatalvesta on vielä turhanaikaista puhua, mutta syytä on varautua, ettei koko huhtikuuta tarvitse viettää vielä hiki otsalla.

 

Kokemus on myös osoittanut, että viisi veikattavaa järveäkin käyttäytyvät kovin eri lailla. Viikkojen tai jopa kuukauden erot eivät ole harvinaisia.

Käydäänpä siis veikkaamaan. Tarjolla on perinteinen paperiversio että Savon Sanomien verkkolehti.

Kaikista viidestä järvestä kysytään paitsi sulamispäivää myös kelloaikaa puolen tunnin eli 30 minuutin tarkkuudella.

Vastausaikaa on maanantaihin huhtikuun 18. päivään saakka.

 

Näin osallistut

Voit jättää oman veikkauksesi verkkolomakkeella.

Kirjeitse lähetettävät vastaukset lähetetään osoitteella Savon Sanomat/Jääveikkaus, PL 68, 70101 Kuopio.

Tuloslaskennassa lasketaan mukaan kaikki järvet, ja voittaja on se, jonka veikkaus osuu yhteenlaskien kaikkein lähimmäksi.

Paras palkitaan 200 euron, kakkonen 100 euron ja kolmonen 50 euron rahapalkinnolla. Viittä seuraavaa muistetaan tavarapalkinnoin.